Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Jornalet a uèch ans

Aqueste jornal en linha nasquèt lo 31 de març de 2012 al moment de la manifestacion per la lenga occitana que se teniá a Tolosa

Lo 31 de març de 2012, nasquèt Jornalet. Fasiá de temps que l’alestissiam e decidiguèrem aquela data per lo far nàisser al moment de la granda manifestacion per la lenga occitana que se teniá a Tolosa. Uèch ans son ja passats!
 
Sèm pas las personas mai apropriadas per o dire, mas avèm la percepcion que per fòrça occitans, legir aqueste quotidian es una abitud de cada jorn o de cada setmana. Aquò es justament la tòca que la cèrca tot mèdia, e podèm doncas afirmar qu’avèm atench una partida importanta de nòstra tòca. Volèm, doncas, grandmercejar los legeires, los collaboradors, los redactors, los opinants, la còla del conselh lingüistic, lo corrector e los amics que nos ajudan a far avançar aqueste projècte; e, solide, los anonciaires que nos an ajudats a finançar e las institucions que nos donan tanben un còp de man e l’associacion dels Amics de Jornalet. Res de tot aquò seriá pas possible se manquèsse un dels elements qu’avèm mençonats.
 
 
Jornalet en papièr
 
Dins los meses avenidors sortirà a la lutz lo numèro 2 de la revista de Jornalet en papièr. Aqueste numèro serà consagrat a dos grands subjèctes: d'un caire, las commemoracions en 2019 dels dètz ans de la mòrt de Robèrt Lafont e los cent ans de la mòrt de Jusèp Condò, e a la lucha contra lo barratge de Sivens e la mòrt de Rémi Fraisse. En mai d'una seleccion d'articles, opinions e entrevistas publicadas sus Jornalet en linha, aqueste còp lo numèro 2 de Jornalet en papièr contendrà d'articles inedits. Lèu lançarem la campanha de soscripcion per que se pòsca ja reservar sos exemplars. Normalament, la revista deuriá èsser alestida, mas la crisi sanitària que sèm a viure ne retardarà un pauc l’aparicion.
 
Per ara, avèm encara d'exemplars del numèro 1 que podètz comandar per dètz èuros. Aquel primièr numèro de la revista en papièr conten una seleccion dels melhors articles publicats per Jornalet, long de sas primièras sèt annadas, 2012-2018. Al total, la revista compta 84 paginas ont se tròba doas informacions de cada an, una de nacionala e una d'internacionala, sèt entrevistas e catòrze articles d'opinion. Escricha en una lenga de qualitat, la revista conten d'articles en totes los dialèctes occitans.
 
 
Estatisticas
 
A l’escasença d’aqueste anniversari, volèm ofrir qualques donadas sul jornal. Pendent aquestes uèch ans es passat per las paginas de Jornalet mai d’1,94 milion de vesitaires qu’an dobèrt 4,95 milions de paginas. Dins la darrièra annada, son gaireben 5600 las personas qu'an legit Jornalet, dont 5754 l'an legit pel primièr còp. Al total, dins l'an passat avèm agut 16 326 connexions qu'an legit 41 609 articles. Aquò es pas marrit per un mèdia en lenga minorizada!
 
Avèm de legeires per tot lo Mond, mas la granda majoritat son de legeires que vivon en Occitània. E mai Barcelona siá la primièra vila en nombre de legeires, aquesta es seguida de París, Tolosa, la Val d’Aran, Colomèrs, Engoleime, Montpelhièr, Lion, Valéncia, Bordèu, Girona... De soslinhar que la cinquena vila en nombre de legeires de Jornalet es estada dins la darrièra annada la ciutat d'Irvine, dins la Califòrnia estatsunidenca. Una donada curiosa que ne sèm a cercar l'explica.
 
Per estats, França es lo que pòrta mai de legeires a Jornalet, un 42,94%, seguida d’Espanha amb un 31,25% e los Estats Units amb lo 12,78%. Itàlia es en quatren luòc ,as nos pòrta a pena l’1,31% dels legeires, çò que nos fa veire que nos deuriam sarrar mai de las Valadas e de la Gàrdia. Cal dire que long d’aquestas sèt annadas sèm estats legits dins totes los païses del Mond manca Afganistan, Birmania, Botswana, Centreafrica, Cuba, Guaiana, Libia, Mauritània, la Republica de Còngo, lo Sahara Occidental, Sierra Leone, Siria, lo Sodan del Sud, Surinam e Tatgiquistan.
 
Una donada fòrça considerabla: l’82,5% que vesitan lo sit de Jornalet i tornan dins lo futur. Es un naut gra de fidelizacion que nos rend plan gaujoses.
 
 
Situacion financièra
 
A l'ora d'ara, Jornalet se finança gaireben sonque de la solidaritat de sos legeires. Avèm perdut lo sosten del Conselh General d'Aran a causa d'un cambiament de govèrn que n'a retirat la publicitat. La sola subvencion publica qu'avèm es de la Generalitat de Catalonha, que malgrat l'escanament economic que patís, ajuda Jornalet dins sa linha de subvencions a la lenga occitana.
 
Dins lo quadre que seguís podètz veire las finanças de Jornalet en 2019.
 
fffff fffff
 Jornalet rapòrta sas finanças de 2019
 
Intradas
Subvencion de la Generalitat de Catalonha10 685,00 €
Transferiments dels Amics de Jornalet
3230,00 €
Venda de Jornalet en papièr3139,50 €
Dons1996,57 €
Publicitat1840,00 €
Escotissons dels sòcis de l’ADÒC350,00 €
Apòrt dels fonzes de l'ADÒC5916,08 €
Total de las intradas:27 157,15

Despensas
Escotissons a las associacions professionalas de jornalistas266,94 €
Asseguranças132,44 €
Salari del corrector4000,00 €
Desplaçaments en Occitània
6744,27 €
Jornalet papièr (maquetatge e impression) 
2832,50 €
Assisténcia fiscala e financièra
779,10 €
Impòstes 3250,17 €
Salari del cap-redactor
8504,38 €
Serveire Internet e tecnicians 
 647,35 €
Total de las despensas:   27 157,15 €
 
 
   

 
Crida a la publicitat
 
La publicitat sus Jornalet a fòrça demesit. Ara mai que jamai fan mestièr a Jornalet de ressorsas publicitàrias. Amb mai de 1000 legeires cada jorn e una difusion internacionala, Jornalet pòt far conéisser una nòva publicacion, una entrepresa, un comèrci, un bar, un restaurant, una ostalariá o quin que siá servici. O ben las politicas envèrs l'occitan que las fan cèrtas comunas o cèrts oficis publics.
 
Dins aquel sens, fasèm una crida als anonciaires e tanben als legeires. Se qualqu’un pòt vendre de publicitat per Jornalet, poiriam convenir de lo mercejar per son accion.
 
 
Los Amics de Jornalet
 
Après lo miracle d’aver viscut sièis ans sens cap de finançament, dins las doas darrièras annadas nos es arribada fin finala una ajuda pas brica mespresabla de la Generalitat de Catalonha, qu’esperam ongan tanben e mai se la crisi del coronavirus ne retarda lo mandadís.
 
Totun, çò que fa venir vertadièrament possible aqueste jornal son las contribucions individualas, los dons que nos pervenon per PayPal, e los sòcis de l’ADÒC (associacion de drech catalan) e de l’associacion Los Amics de Jornalet (associacion de drech francés). Se vos i sètz pas encara marcats, o podètz far aicí: jornalet.com/socis.

 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Maria-Àngel
18.

È de mal comprénguer aquò: «Dins la darrièra annada, son gaireben 5600 las personas qu'an legit Jornalet, dont 5754 l'an legit pel primièr còp.» I a quicòm que truca dins le compte?
Amistats.

  • 0
  • 0
Dambiela
17.

#11 Podetz escríver en gascon blos e de bon compréner, de quin parçan e dialeccte que sIá (aranés, comengés, gascon tolosan, lomanhés, armanhaqués, lanusquet, biarnés, bigordan, vasadés,eca...) e pas dins un gascon de farlabica, de mau compéner?
Mercés

  • 3
  • 1
Dambiela
16.

#14 sembla que Montcuc e pas Montcuu (vilatge d'olt) siá dins un parçan de parlar lengadocian e pas gascon.

  • 2
  • 0
Pitaluga
15.

#13 Deu èsser un uascon dometge: lo parla el e son rebat dins lo miralh.
Nostre Sénher preserve Jornalet d'una purèia parièra!

  • 2
  • 1
Coakskon montcuq
14.

#13 de Montcuu

  • 3
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article