Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

An depausat una denóncia contra Bolsonaro a la Cort Penala Internacionala

Considèran que sas mesuras fàcia a la pandemia de Covid-19 meton en perilh la populacion de Brasil

L’Associacion Brasilièra dels Juristas per la Democracia (ABJD) a depausat una denóncia a la Cort Penala Internacionala contra lo president del país, Jair Bolsonaro, per de crimes contra l’umanitat. L’ABJD assegura que lo cap d’estat de Brasil ten d’actituds “completament e absoludament irresponsablas”. Lo tèxt de la denóncia, redigit pel jurista estatsunidenc Charles Kurmay e per l’espanhòl Ricardo Franco Pinto, ditz que “per accion o omission, Bolsonaro met la vida de la populacion en perilh, en cometent de crimes e en meritant l’accion de la Cort Penala Internacionala per la proteccion de la vida de milièrs de personas”.
 
 
“Los estats que se son mostrats negligents amb la politica de quarantena son los ont l’impacte de la pandemia s’es revelat màger, coma Itàlia, Espanha e los Estats Units”
 
Segon l’ABJD, Bolsonaro comet lo crime d’epidemia, previst dins l’article 267 del Còde Penal brasilièr. “Los crimes comeses afèctan grèvament la santat fisica e psicologica de la populacion brasilièra, en l’expausant a un virus letal per divèrses segments e amb una esfraiosa capacitat de proliferacion coma ja s’es demostrat dins divèrses païses. Los estats que se son mostrats negligents amb la politica de quarentena son los ont l’impacte de la pandemia s’es revelat màger, coma Itàlia, Espanha e los Estats Units”, çò soslinha la denóncia.
 
 
“Del costat dels entrepreneires sens escrupuls”
 
A mai, los juristas pròdemocracia apondon que Bolsonaro mesprèsa las autoritats scientificas màgers. “Lo President de Brasil fa lo resson dels entrepreneires sens escrupuls e vòl pas adoptar lo modèl mondial de confinament social, quita d’agir en l’estrategia per aplatir la corba d’infeccion e ajuda a l’expansion e a l’aument de la contagion, çò que fatalament saturarà lo sistèma de santat en Brasil ”, çò precisan.
 
Lo Ministèri Public Federal de Brasil assagèt de demandar que lo procuraire general del país denoncièsse Bolsonaro per aquel crime. Mas l’afar es estat classat. Ara l’ABJD demanda que la Cort Penala Internacionala se pronóncie d’una manièra urgenta. “Podèm pas acceptar çò qu’es a arribar en Brasil, es a dire la totala impunitat de Jair Bolsonaro, qu’es lo principal factor que fa créisser progressivament la practica de nòus crimes”.
 
Es pas la primièra denóncia que la Cort de l’Aia recep contra Bolsonaro. En novembre passat, lo Collectiu de Defensa dels Dreches Umans lo denoncièt per “incitar al genocidi e promòure d’atacas sistematicas contra los pòbles indigènas”.
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc palma
3.

Lo que diu aquesta denuncia qu' Espanha a fait pauc de confinament, no es veritat . N'a fait trop ,coma mínim una setmana de mai. Molta paur an ficada a la gente, per cert qu' en Espanha no i a pron texts per saber s'estan infectats, e tota la gent que mor ara disen qu' es per la pandemia. S'aurà d'estudiar puei se s'an mort mai gent per lo confinament que per la pandemia. Una altra causa greu es com s'a fait lo confinament sense daissar sortir al carrer la gent, que va contra los drets de las personas.

  • 0
  • 0
Black Blòc Joe
2.

Es pas la primièra denóncia que la Cort de l’Aia recep contra Bolsonaro. En novembre passat, lo Collectiu de Defensa dels Dreches Umans lo denoncièt per “incitar al genocidi e promòure d’atacas sistematicas contra los pòbles indigènas”. E alara ? Es estat jutjat e empreisontat, coma Lula ? E ben se'n tondon ?

  • 2
  • 0
Jaume de Lodeva LODÈVE
1.

Es un escandal !(Çò que se passa al Brasil)

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article