Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Chiapas: l’EZLN barra sos centres de resisténcia davant la Covid-19

Los zapatistas demandan de protegir la populacion en crenhent que lo govèrn mexican prenga pas las mesuras que cal, e cridan a cambiar lo biais de s’identificar en “se saber” totjorn “de sòrres e de fraires”

| Carlos Ogaz / Cuartoscuro.com
Lo Comitat Clandestin Revolucionari Indigèna de l’armada Zapatista (EZLN) anoncièt lo 16 de març passat lo barrament de lors centres de resisténcia en Chiapas, dins lo sud de Mexic, davant la pandemia de la Covid-19. Dins un comunicat signat pel soscomandant insurgent Moisés, l’EZLN demandèt als conselhs de govèrn e a las comunas zapatistas de barrar immediatament lors vilas e vilatges que son de centres de resisténcia e rebellion per protegir la populacion, en considerant que lo govèrn de Mexic preniá pas las mesuras pertinentas. A mai, l’organizacion zapatista anoncièt que fariá arribar a totas las comunautats una tièra de mesuras d’igiène per evitar las infeccions.
 
D’autre caire, lo comunicat fa tanben una crida generala a oblidar pas la lucha contra la violéncia feminicida, a contunhar la lucha en tot defendre la tèrra maire e a se batre pels desapareguts, assassinats e encarcerats. “Cridam a pèrdre pas lo contacte uman, mas a cambiar temporàriament las manièras per nos saber de companhas, de companhs, de sòrres e de fraires”, çò ditz, a la fin, lo comunicat.
 
Après 26 ans de soslevament en Mexic, aquel movement indigenista e anticapitalista resistís totjorn dins lo sud-èst de l’estat de Chiapas. Aqueles territòris s’organizan normalament coma de municipalitats autonòmas autogeridas per lors abitants o ben aculhisson d’organismes regionals del govèrn indigèna.
 
 

 
 
 
fffff fffff
 De mesuras en 9 lengas autoctònas
 
De son caire, lo secretari governamental de la santat de l’estat de Chiapas, José Manuel Cruz Castellanos, anoncièt que dins l’estat se manteniá l’informacion del coronavirus en 9 de las 12 lengas autoctònas que se comptan dins l’estat.
 
   
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Black Blòc Joe
1.

Fins a la victòria, sempre !

  • 11
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article