Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Dotze ans de collectatges e vidèos de la cultura occitana desapareguts

Suve Prod a decidit de clavar son activitat e de retirar del domeni public son òbra, a causa “d’una manca d’interès indigna de la populacion occitana” e “l’abséncia totala” de l’administracion

Suve Prod ven de desaparéisser. En consequéncia, la cultura occitana a perdut un trabalh preciós de dotze ans de vidèos, collectatges e fotografias menadas a bon tèrme per Lissandre Varenne. Una vision de l’Occitània d’uèi “emb un pè dins lo passat, l’altre dins l’avenir, al rescòntre del monde e de lor environament sens artifici”.
 
La còla de Suve Prod a pres la decision per “una manca d’interès indigna de la populacion occitana, sa cultura, sa lenga e la transmission d’aquestas”, e mai que mai per “l’abséncia quasi totala de sostens de las comunas, departaments, regions, estat e divèrsas institucions”. De mai, lo comunicat de Suve Prod es fòrça critic envèrs l’occitanisme que lo considèra “desconnectat de l’engatjament lingüistic e cultural”.
 
Los trabalhs de Suve Prod, que se podián trapar sul sit de la societat de produccion e sus YouTube son estats suprimits. Tot aquel enòrme trabalh, ansin coma de centenas d’oras filmadas non publicadas, demòran dins un encastre privat.
 
Esperem que l’administracion mòstre un interès per tot aquel collectatge indispensable per la coneissença de la cultura nòstra, e qu’arribe a un acòrdi amb la societat de produccion.
 
 

 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
17.

Los videos sustot son molt convenients que se façan per consevar los documents sobre temes concrets de la cultura coma la dança, la musica tradicionala, los manjars, las costumas del la vilas e vilatges. E los poders publics de las regions e comunas an de los conservar e far possible qu' es filmen mai.

  • 5
  • 0
Mèfi! 31
16.

Aquesta indiferència ven de la diferència entre patoès e occitan, de cada caire.

  • 5
  • 5
Broqueta Guiralou lou couquinou
15.

#9 ALAN BROC nous avèts mancat!!!! Sioi counten qu'agès pas trapat lou courounovirus!
Poudès nous tourna faïre l'esketch dal gestapisme outsita???
Es lou que m'agrado maï ambé lou que destrìo entré outsita e ouvrignat( qu'es d'Oc mès pas outsita!)
ALAN BROC ALAN BROC (la foulo es en delire!)
Alan Brooooooc!! Oeeeeee CLAP CLAP bim bam boum
prout.

  • 17
  • 2
Efrén Beltrán Roncal Barcelona - Montpelhièr
14.

I a de personas e de collectius nombroses que patisson aquel mensprètz, malaüradament.

L'occitanisme es pas en general pauc fièr de l'estre e d'occitanistas nonbroses son de franchimands.

Ieu e autres amics occitanistas patissèm tanben aquela manca d'interès mas aquò's pas una rason per fotre tot en l'aire. La cultura e la lenga occitana son pas culpables de las personas que dins l'occitanisme s'en fòton d'aquel bèl patrimòni.

  • 8
  • 0
cissonet occitània
13.

En parlar de pérdia, i a lo JC Pertuzé que se'n anèt fa qualques jorns...

Recòrd : la sortida en BD dels contes de Bladèr illustrada per la television :

https://www.youtube.com/watch?v=d62uIJYx7YU

  • 9
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article