Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Crisi sanitària: la leiçon de Portugal

Lo país es vengut un modèl de bona gestion de la pandemia de la Covid-19

Lisbona
Lisbona | EFE
La setmana a començat en Portugal amb las botigas dobèrtas, los perruquièrs, las librariás, las bibliotècas... lo 18 de mai, dobriràn las grandas botigas, las terrassas, los cafès e los restaurants amb una limitacion del 50% de lor capacitat;  a la fin del mes tornarà la liga de fotbòl. Cossí s’es pogut refar tan lèu de la crisi sanitària? Aquel país lusitan es a la una de fòrça mèdias coma modèl de bona gestion de la crisi sanitària de la Covid-19. S’es infectat 25 000 ciutadans dont un milièr son mòrts, un taus d’infeccions e de mortalitat dels pus basses de l’Union Europèa se comparam amb los autres païses.
 
Lo govèrn portugués declarèt l’estat d’emergéncia quand i aviá sonque 50 personas infectadas e cap de mòrta per la Covid-19, e barrèt sa frontièra amb Espanha, que reagiguèt tròp tard.
 
Cal tanben soslinhar l’unitat politica fàcia a l’urgéncia. An virat pels rets socials las paraulas del cap de l’oposicion, Rui Rio, al primièr ministre António Costa: “Coratge, nèrvis d’acièr e fòrça bon astre, perque vòstre bon astre es nòstre bon astre”.
 
 
Espanha se justifica: “Portugal es mai a l’oèst”
 
Interrogada per un jornalista sus la granda diferéncia amb Espanha, qu’es dels païses mai grèvament afectats per la Covid-19, la vicepresidenta del govèrn espanhòl e ministra de la transicion ecologica, Teresa Ribera, diguèt: “Portugal o arrestèt. Aquò veniá de l’èst e eles son un pauc mai a l’oèst e o poguèron alavetz arrestar un pauc abans”. Espanha compta aperaquí 250 000 infectats e mai de 25 000 mòrts.
 
S’o comparam amb Grècia, qu’es pas brica a l’oèst d’Espanha, veirem la diferéncia. Lo país ellèn compta un pauc mai de 2500 infectats e mens de 150 mòrts.
 
De fach, Grècia e Portugal an donat una leiçon d’umilitat e de bona gestion de la crisi sanitària a fòrça “grands” païses de l’UE.
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
2.

Urosament per eles, los portuguèses saupèron se liberar d'Espanha quand los Absborg lor botèron lors àrpias sul païs, que volguèron far de Lisbona lo pòrt per l'America ! Los catalans eles, paures, foguèron victimas dels apetisses de las dichas grandas poténcias fa 3 sègles.

  • 8
  • 0
francesc Palma
1.

Efectivament, en Espanha s'a dirigit des de Madrid, e lo cap de l'oposicion Casado del PP diguet ja al començament a Peire Sanchis, qu' avia assassinat a los morts qu'e i avia agut., se o comparam amb las paraulas d'anim que donet lo cap de l'oposicion de Portugal, veirem la gran comandera que tenen los castelhans, encara qu' afortunadament no totes son iguals. La manca d'unitat politica a estat uns dels factor que mai a perjudicat a l'accions del Govern, qu' a actuat nerviós e fent equivicacions greus, coma no permetre que los infants poguessin sortir a passetjar amb los pares e multant los, posant 800.000 multas, daissant a los animals sense poder los alimentar ni poder beure aiga, allargant lo confinament sense pensar amb los trabalhadors que no podian trebalhar e per tant es quedaven sense diners..... Al mens que no venguen aprés a posar se medalhas per aver guanhat la guerra !

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article