Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Avertisson Macron de las inquietantas regressions de las lengas territorialas

Lo collectiu Per Que Viscan Nòstras Lengas a depausat una letra al president de França, en li demandant un rendètz-vos

Una delegacion d’aquel collectiu se presentèt dijòus passat, 18 de junh, al palais de l’Elisi, en i depausant la letra de demanda de rendètz-vos al president francés
Una delegacion d’aquel collectiu se presentèt dijòus passat, 18 de junh, al palais de l’Elisi, en i depausant la letra de demanda de rendètz-vos al president francés | Fabiana Giovannini
Lo collectiu Per Que Viscan Nòstras Lengas a depausat una letra al president de França, Emmanuel Macron, en li demandant un rendètz-vos. Vòlon parlar personalament amb el a causa de las regressions inquietantas dins l’ensenhament public de las lengas de l’estat autras que lo francés.
 
La reforma del licèu del ministre francés de l’educacion, Jean-Michel Blanquer, adutz d’efièches desastroses a l’ensenhament de las lengas territorialas, segon los membres d’aquel collectiu qu’amassa 34 associacions d’ensenhaires alsacians, arpitans, bascos, bretons, catalans, còrses, flamencs e occitans. Una delegacion d’aquel collectiu se presentèt dijòus passat, 18 de junh, al palais de l’Elisi, en i depausant la letra de demanda de rendètz-vos al president francés. Los acompanhavan l’eurodeputat còrs François Alfonsi, lo deputat Paul Molac e lo senator Ronan Dantec, totes dos bretons.
 
Dins la letra, sollicitan de Macron que los recépia per tractar la question de las lengas dins l’educacion “per qu’un dialòg s’establisca al pus lèu possible” e afortisson lo sosten d’un centenat de deputats, senators e eurodeputats. “La setmana passada, l’Elisi refusava que venguèssem portar aquela letra, mas quand an vist los sostens qu’avèm reünits, an enfin acceptat”, çò declarava a Mediabask lo president de Seaska, Peio Jorajuria, que se trobava sus plaça.














abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
4.

Parlem ne, amb qui sia. E molt melhors amb l'amo de las metlas que comanda a Paris e per l'estat francaise. Avant tota ! coma disen los nostres marins. E recordar li a Macrone que la lenga dels trobadors, la mai importanta per far poesia, era la lenga d'Oc. Que segur que no o sap. Lo paubre !

  • 1
  • 0
.t.
3.

N' i pro ! PRO ! ! Nos escanar a jamei , i vòlen abastar !

  • 3
  • 0
Racatge Jornalenc
2.

Vau racar un còp e tot anará mielhs

  • 1
  • 5
Franc Bardòu
1.

L’Elisi refusava que venguèssem portar aquela letra ? Mas per qué se prenon ? E per qué nos prenon ? Ne cal acabar amb aquela Vena republica qu'en realitat fonciona coma un reialment… e mailèu coma un empèri.

  • 11
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article