Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

Actualitats

Venjança dels jutges espanhòls contra los independentistas catalans

La Cort Suprèma espanhòla se ven d’atribuir lo poder de revocar los permeses que en gaudisson los presonièrs politics catalans

La Cort Suprèma espanhòla se ven d’atribuir lo poder de revocar l’article 100.2 del reglament penitenciari espanhòl, e o fa per enebir que los presonièrs politics catalans pòscan viure fòra de la preson qualques oras per jorn. D’aquel temps, lo meteis tribunal a decidit de reduire a la mitat las penas dels ultradrechistas qu’ataquèron la delegacion de la Generalitat de Catalonha a Madrid l’11 de setembre de 2013. Tot aquò se passa mentre que dins la meteissa cort a començat lo jutjament contra l’elegida independentista Laura Borràs e qu’a Barcelona se jutja lo burèu del Parlament de Catalonha de 2017 e Mireia Boya. De soslinhar qu’es lo primièr procès de l’istòria ont s’es declarat en occitan amb un interprèt.
 
L’aplicacion de l’article 100.2 es (o èra) una competéncia exclusiva de las dichas audiéncias provincialas, de tribunals que correspondon a caduna de las províncias, que pòdon concedir de permesses de sortida als presonièrs. Atal, los presonièrs independentistas catalans gaudisson dempuèi la setmana passada d’un regim dobèrt que lor permet de passar qualques oras per jorn en cò lor e quitament las dimenjadas.
 
Tanlèu beneficiar d’aquel regim, los presonièrs an fach d’entrevistas dins los mèdias (de soslinhar las entrevistas de Jordi Cuixart, de Josep Rull, de Raül Romeva e d’Oriol Junqueras) e an recebut d’omenatges. Per aquela rason, los presonièrs politics an interpretat aquel putsch judiciari coma una punicion e una venjança.
 
Ara, tre que lo ministèri public demandarà que se lève los permeses penitenciaris als presonièrs politics catalans, deuràn tornar en preson dins un regim d’embarrament total.
 

 
Diminucion de las penas dels ultradrechistas qu’ataquèron la delegacion de la Generalitat
 
Lo meteis tribunal a tanben rebaissat las penas de catòrze ultradrechistas qu’assautèron la delegacion de la Generalitat de Catalonha a Madrid l’11 de setembre de 2013. Aque tribunal los aviá condemnats a 4 ans de preson mas la Cort Constitucionala espanhòla ne suspendèt l’empresonament. Ara, la Cort Suprèma a revisat sa senténcia e a reduchas las penas a 2 ans e qualques meses de preson. Çò pus grèu d’aquela revision de senténcia es que los jutges an afirmat qu’aquela “ataca aviá pas de motivacion ideologica”.
 
Los militants ultradrechistas intrèron dins la delegacion de la Generalitat de Catalonha per empedir l’acte que s’i debanava a l’ocasion de la Diada de Catalonha en 2013. Brandissián de drapèls espanhòls mentre que cridavan “Catalonha es Espanha”. A mai, lancèron de gas lacrimogèn, agarriguèron qualques personas presentas e provoquèron qualques damatges materials. Cap de policièr o empediguèt pas. Demest los ferits i aviá una drolleta de 4 ans e un representant de l’ambaissada dels Estats Units. Los faches foguèron enregistrats per las camèras de television.

 

 
 


abonar los amics de Jornalet

 

 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
5.

#4 ERC ? Esquèrra Republicana Castilhana…

Cada divendres ser subre la Plaça del Captòli a Tolosa, se fa un aplec de solidaritat amb los preisonièrs politics catalans (e occitans : la ciutadana Boya…).

  • 8
  • 2
SERRA
4.

#3 òsca per ta solidaritat amb los catalans !

Sens parlar de reviscolar las Brigadas Internacionalas dins una guerra oberta, al mens podèm anar a cada manifestacion del 11 de setembre ( ieu, i soi anat desempuèi 2010 e i ai vist qualques occitans amb drapeu de crotz occitana), sensibilitzar los nòstres elegits (véser l'accion d'unes conses de Catalonha del nord), botar llaços grocs e mascaretes amb estelada.

Per que se tracha del republicanisme catalan, ieu compreni pas del tot la poilitica d'ERC que parla sonque de dialòg amb Sanchéz. M'agrada mai lo novèl partit Junts et la CUP

  • 9
  • 1
Franc Bardòu
3.

#2 E qué, cridas a tornar formar las Brigadas Internacionalas ?

Ai ja publicat un poèma ont declari ma totala solidaritat amb los Republicans Catalans dins lo volume que sse ditz "Recoltaràs çò que semenas", paregut en decembre passat a Tròba Vox.

Comuniqui aquí amb militants d'esquèrra francofòna, argumentant a favor del republicanisme independentista cada còp qu'o pòdi. Mas, qué mai ?

Soi a pèrdre totes mas oras d'ensenhament de l'occitan, e aqueste ensenhament es tot lo pauc de çò qu'assegura encara un espèr de subrevida al pòble occitan : Euròpa tota s'en fot, cap e tot. Non respècta pas lo dreit dels pòbles e se fot de la dignitat umana. Sonque compta la fòrça e l'argent. Se non avèm ni un ni l'autre a far valer, sèm transparents e insignificants per eles. Son de salvatges sanguinoses en cravata, res mai.

  • 9
  • 3
SERRA
2.

D'acòrdi al cent del cent amb en Lluís Llach. Cal que d'unes "diches independentistes" arresten de discutir amb lo gorvern espanhòl. Aquò es sonque "comunicacion" pel govern de Madrid, e la repression e la negacion dels drets dels Catalans continua, mentretant.
Resisténcia !
Occitans, què fasèm de concret pels nòstres fraires catalans ?

  • 16
  • 1
Franc Bardòu
1.

Aquesta cort non es una cort de justícia. Sas senténcias son autoritaristas, ideologicas, e los que non pensa segon son opinion non son pas mai autorizats a pensar. E ne son castigats, salvatjament. Lo delicte d'opinion es una de las caracteristicas màger d'un foncionament fascista, nazi o franquista. La soleta diferéncia es que per ara, non avèm encara notificat cap execucion expeditiva sense jutjament. Lo metòdi diferís donc un pauc, mas la linha ideologica, non. Qué ne fa Euròpa ? Se'n chauta. Euròpa non defend la democracia. Defend la moneda e los interèsses rpivats d'un ponherat de riquasses, a títol privat. Autra caracteristica d'un govèrnament fascista…

  • 18
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article