Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

S’es debanada la primièra messa atèa

Dimenge passat, se faguèt una messa fòrça especiala a Londres. Davant dos cents fidèls, dins una anciana glèisa de la capitala anglesa, s’estrenèt lo primièr ofici de la nòva Sunday Assembly (Congregacion del Dimenge), la primièra glèisa que se definís coma atèa, impulsada per dos monologuistas coneguts del Reialme Unit, Sanderson Jones e Pippa Evans. Un jornalista de The Independent i èra present e ne faguèt aquesta cronica.
 
La Sunday Assembly se definís coma una congregacion de mond que creson pas en Dieu e qu’an enveja d’aver de grands debats, de cantar de cançons (coma Don’t Look Back in Anger, d’Oasis, que se joguèt dimenge) e de festejar “la meravilha de la vida”.
 
L’idèa es que lo primièr dimenge de cada mes se debane una “messa atèa”, amb la preséncia d’umoristas coneguts.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Julien Bordèu
6.

#5 Fau pas mesclar ateïsme e laïcitat…

#3 L'ateïsme, logicament, se diu poder passar de ceremònias "crestianizadas".
Totun, èi dejà assistit a un enterrament atèu, vos trobatz a l'entorn d'un trauc, lo tipe de las pompas funèbras passa una cançon de mèrda, o legis una poèsia pas tarribla, puish zó!. Sentim plan que i a un chepic. D'una ceremonia religiosa que permetèva de començar a tornar una pagina, èm arribats a una ceremonia capitalista menada per un botiquier. E en mei d'aquò es un copiat-pegat de la ceremonia crestiana.
L'ateïsme diu hargar sas ceremonias que permetran d'ajudar a acceptar las etapes de la vitas.

  • 3
  • 0
Jacme Tolosa
5.

La laïcitat es pas una religion ! pietat...

  • 0
  • 2
RicTls Tolosa
4.

#3 Cresi aver legir dins l'article qu'aquela reünion se proclama "sunday assambly", lo nom de "missa" me sembla esser utilizat pel redactor dins un biais agafaire, que ne pensatz?

  • 2
  • 0
Manu
3.

Es curios cossi los non crestians an besonh de se marcar dins lor nom crestianetat raport a la religion. Passem sul mot maridatge qu'a lo sens doble, es emplegat per la ceremonia republicana e crestiana.
Ara i a lo "baptisme republican"... bon. La messa atèa... bon. E perqué pas la bar mitzvah laïca?
Se d'unes volon far de ceremonias atèas, perqué pas, es pas mai piot que quicom mai, mas perqué o sonar "messa" e pas "assemblada" "ceremonia" "fèsta" "reunion". Aquo me sembla curios. Levat s'es per far cridar los crestians. Dins aqueste cas, aquo se compren.

  • 4
  • 0
Gabrièu Balloux Bordèu
2.

Finalament, 'quò's un chic coma la franc-maçonaria, sauv que tots pòden participar.

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article