Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Se descobrís de gas de fosfina dins l’atmosfèra venusiana

Sonque d’organisme vius ne son la causa originala e aquò vòl dire que l’umanitat auriá benlèu trapat, pel primièr còp de son istòria, de vida en defòra de la planeta Tèrra; pasmens, poiriá èsser una mena de vida qu’imaginàvem pas

Es un fach plan important per l’astrofisica pr’amor que fa d’annadas que l’umanitat cèrca de signes de vida sus de planetas que son a milions d’ans lutz de la Tèrra: es possible que i aja de vida mai prèp, fòrça prèp de nosautres, sus Vènus. E òc: una còla d’astronòms confirmèt la preséncia de gas de fosfina dins los nívols de Vènus. Es una sòrta de gas sonque produch sus la Tèrra per de micròbis.
 
La còla de scientifics utilizèt lo telescòpi James Clerk (JMCT) en mai de l’observatòri ALMA, situat dins lo desèrt d’Atacama. La tòca èra d’estudiar l’atmosfèra de Vènus per rapòrt a sa superfícia e de ne estudiar mai prigondament lors compausants. E, gaireben per astre, trapèron çò qu’es una descobèrta estonanta e unica, de gas de fosfina, produch sus nòstra planeta solament per de micròbis, çò que poiriá voler dire que sus Vènus i a de vida.
 
La preséncia del gas de fosfina a Vènus foguèt considerada de manièra totala coma un signe biologic que pòt pas èsser negat. Sonque d’organisme vius ne son la causa originala e aquò vòl dire que l’umanitat auriá benlèu trapat, pel primièr còp de son istòria, de vida en defòra de la planeta Tèrra; pasmens, poiriá èsser una mena de vida qu’imaginàvem pas.
 
Justament, fa gaire la comunautat scientifica prepausèt d’acceptar la preséncia de gas de fosfina dins de formacions rocosas coma un signe clar e segur de vida extraterrèstra. “Ambedoas còlas de cercaires al JMCT e a l’ALMA avèm trobat çò de meteis, de gas de fosfina dins l’atmosfèra de Vènus, dins de nívols d’aquela planeta, çò diguèt Janusz Petkowski, scientific de l’Institut de Tecnologia de Massachussets (MIT). E la preséncia de fosfina es una pròva segura que la planeta pòt èsser abitada pr’amor que i a de condicions per i viure”.
 

Un gas menor
 
Malgrat que la fosfina siá un gas menor sus la Tèrra, es tras qu’important per l’astrobiologia, la sciéncia qu’estudia la possibilitat de vida sus d’autras planetas, pr’amor que solament es produch per de microorganismes vius. Sus la Tèrra n’i a prèp de 20 moleculas per cada miliard de moleculas de l’atmosfèra de la Tèrra. A mai, los cercaires tanben estudièron la possibilitat que foguèsse creada d’una autra manièra sus Vènus, mas aquò se passèt pas, e demorèt confirmat que foguèt producha per de micròbis.
 
Segon aqueles cercaires, se poirián debanar sonque dos scenaris possibles sus la produccion d’aquel gas de fosfina, coma d’activitat volcanica o de meteòrs que poiriá èsser tombats sus Vènus. Mas après o estudiar mai prigondament los cercaires tanben trobèron que la preséncia de fosfina dins l’atmosfèra venusiana dins de nìvols poiriá aver sonque una origina biologica.
 
“Avèm estudiat de manièra prigonda totes los possibles camins scientifics sus l’origina d’aquel gas sus Vènus e tanben totas las causas possiblas, çò confirmèt Petkowski. E se son origina es pas biologica aquò vòl dire que los scientifics de la Tèrra coneissèm pas brica l’Univèrs. Se i a de vida a Vènus, doncas, sonque pòt demorar en una region situada entre los 48 e los 60 km d’altitud sus la superfícia de la planeta, mai naut que la superfícia volcanica venusiana”. (Legissètz la seguida)





 
Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí



abonar los amics de Jornalet

 


 
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
11.

Està molt bén lo que posa en l'editorial, que cercan vida en locs qu' estan a 50, 100, 1000 ans lum, e son pas caposos de veire la que avem aquí prop.

  • 0
  • 0
Franc Bardòu
10.

#9 Es per aquelas rasons qu'ai abandonada tota veleïtat dins lo domani de la recèrca en Biologia genetica, per me consacrar a quicòm que m'a semblat fòrça mai necessari e preciós : la Literatura Occitana.

  • 4
  • 1
Bleydh Vilanova
9.

#8 una autra causa: quand una universitat da de sous per recerca, vol resultats espectaculars. Se as pas resultats...dises quicom o... "finita la comedia". Aquo porta a sensacionalisme (" poiriá voler dire que sus Vènus i a de vida") que apres resulta en ren. Aquo es pas sciencia, es comèrci.

Se voletz parlem en uns meses a prepaus de cossi avança la recerca de vida a Vènus (o de la decodificacion de lADN, las ciutats en la Luna, la vida en Mart, de tantas causas que on a dich en lo nom de la sciencia.

  • 4
  • 1
Bleydh Vilanova
8.

#7 Lo mond se'n ritz de las falhidas religiosas (profecias, tradicions...) e politicas mas pas de las falhidas de la "religion" scientifica. La meteisa que permet investigar certas causas mas pas autras. Ont es la recerca internacional de la situacion de las minorias a França? Mas cada dia ges ço que fa Polonia o Ongria...o Russia. Pensatz que se pot publicar en Occident recerca que indfique que Russia a fech quicom bon? Pensatz que lo govern dona de sous per recercar quicom que es pas de son interes? Pensatz que se publicaria quicom que indica que lo Brexcit (per exemple) a efectes positius? Me podetz creire, l'academia (pas la sciencia, que es pas lo meteis) a devingut lo Hollywood dels "pensaires". Per cèrt, trabalhi a l'universitat a Gran Bretanha de recercaire. Nos sabem que depend de que causa vols publicar deves anar a una o autra universitat. Si trabalhatz pas en l'academia pensaretz que aquo es pas vertat, mas bon...camvbia pas lo fach

  • 3
  • 1
Franc Bardòu
7.

#6 E mai, amb un rasonament aital, l'Amor e sos sentiments non rapòrtan res, mentre que la prostitucion e la porngrafia, se que rapòrtan !… E fòrça !

  • 3
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article