Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La tempèsta Alex a devastat l'èst del país

De recòrds pluviometrics an fach desbordar los corses d’aiga qu’an emportat de ponts, d’estradas, d’ostals e de veituras amb d’ocupants

| @FocusFR_
La tempèsta Alex a devastat l’èst del país, mai que mai lo Comtat de Niça e sustot las vals de Ròia, de Tiniá e de Vesubiá. De tempèris marcats per de recòrds pluviometrics an fach desbordar los corses d’aiga qu’an emportat de ponts, d’estradas, d’ostals e de veituras amb d’ocupants.
 
Segon nòstras darrièras informacions, 8 personas son portadas desparegudas e 18 personas son recercadas pels socorses, dont dos pompièrs. Tanben an patit las valadas, sustot la val Ges ont se cèrca dos toristas. Dins lo nòrd d’Itàlia se compta per ara un mòrt e 17 desapareguts. Per n’èsser al fil podètz seguir lo dirècte de Nice-Matin.
 
Las acumulacions de pluèja sus l’ensemble d’aqueste episòdi an atench de 200 a 350mm e fins a 500mm en qualques endreches. La fòrça del tempèri a tombat d’arbres e de linhas electricas e a provocat d’inondacions grèvas.
 
Lo primièr ministre de l’estat francés, Jean Castex, es anat sus plaça ont a mostrat sa “viva inquietud sul bilanç definitiu d’aqueste episòdi”. De fach, Castex a engatjat la procedura de catastròfa naturala.
 
Nice-Matin a creat un grop d’ajuda e solidaritat sus Facebook.



 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Grand Remplaçament, Temps 3
5.

#4 Sem al temps tres aprèp la conquista e l'annexion . Lo temps un èra la francisacion : l'occitan ven francofòn a còps de trica. Lo temps dos èra la desoccitanisacion : l'occitan fenis per doblidar completament sa lenga, ven monolènga en francès. Lo temps tres es la parisianisacion : l'occitan parla francès amb l'accent de Paris, pren totas las tissas e costumas parisencas, n'es ajudat dins aquò per la colonisacion de poblament francimanda que s'espandis sul pais tot. China fai idem al Tibet ont los tibetencs son ara minoritaris, negats dins la massa de l'imigracion chinesa. Aquel grand remplaçament es tabo, amagat e negat al nòstre, qu'occitans, francimands o parisencs son totes "français" !

  • 4
  • 0
Desemplumats
4.

Estranh, a cada còp qu'agachi un reportatge-télè situat dins lo Miegjorn, que siague catastròfa al païs niçard, micrò-trepadors a Tolosa o Marsèlha pel coronavirus, fach-divèrs o manifestacions a Valènça o a Bordèus..eca...soi estabosit per l'accent ponchut generalizat a cò de totis. A mens de pensar que la jornalistalha parisenca causiga exclusivament per sos testimoniatges de mond qu'an pas l'accent miejornal, òm pòt pas s'empachar de soscar a l'angustiadissa question pausada un jorn per un legeire dins Jornalet : es qu'òm es vertadièrament segur que los occitans son totjorn majoritaris en Occitania ?

  • 13
  • 1
Maignial Galhac
3.

Ambe localament mai de 500 mm, seria normalament un eveniment istoric dins lo pais nòstre. Lo problèma, es qu'un tal fenomène s'era ja produch fa qualques jorns dins las Cevenas... Vaqui lo cambiament climatic: de caniculas, de secadas e d'aigatges als meteisses endreches.

  • 15
  • 0
Franc Bardòu
2.

#1 De "catastròfas naturalas" que son de mens en mens naturalas…

  • 13
  • 4
Pitaluga
1.

E FR3 te fa un jornal inondat de micro-trepadors e d'imatges dignas de la tele de contunh. De frasas, las meteissas son estadas repetidas coma un obsession que vira en bloca.
A costat d'aquò, pas qu'un desenat de segondas sul fons del problèma, e lo desrèglament climatic.
E, solide, pas de ligam amb los incendis, la pandèmia e tot lo demai.
Es coma al començament de la brava maganha ont sèm : nos volguèron amanhagar amb parlant sonque de 2 setmanas de confinhament. 8 meses après, sèm totjorn dins la petèga. E sens la mendre lusor d'una iniciativa per se traire del consum destimborlat de las resèrvas de la tèrra e de l'amolonament faraonic de degalhs. Al contrari, quitan pas de nos dire que l'urgéncia es tornar aviar tot çò que degalha, tot çò que polluïs : los avions, las autos, lo torisme de massa, la construccion d'òbras gigantas, las nòvas tecnologias gromandas en materials rares...
Roncatz tranquilles bonas gents que vos passam l'informacion aseptizada.

  • 18
  • 5

Escriu un comentari sus aqueste article