Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'Aran

Aran reclama la liura circulacion amb Comenge

Las autoritats e los entrepreneires del país son indignats de las darrièras mesuras anticovid de la Generalitat e planhon un tractament discriminatòri

| Conselh Generau d\'Aran

Indignacion màger en Aran envèrs las darrièras mesuras sanitàrias impausadas per la Generalitat de Catalonha. Del 21 de desembre fins a l’11 de genièr s’es decretat lo confinament comarcal, çò qu’empedís l’intrada e la sortida de mond de la Val d’Aran. Totun, lo govèrn d’Andòrra a pachat amb la Generalitat lo liure movement entre lo principat pirenenc e la comarca de Naut Urgelh. Aran reclama tanben la liura circulacion amb Comenge.
 


Lo Conselh General d’Aran acusa la Generalitat de Catalonha de discriminacion pr’amor que permet lo movement de personas d’Andòrra devèrs lo Naut Urgelh mas l’empacha entre Comenge e Aran.
 
La sindica d’Aran, Maria Vergés, acompanhada dels cònsols màgers d’Aran, manifestava dimècres passat son indignacion.
 
“Eth govèrn deth Conselh Generau d’Aran auem amiat a tèrme pendent setmanes totes es gestions e contactes possibles en tot demanar ath govèrn catalan era armonizacion des mesures entre Aran e França dera madeisha forma qu’ac demanèc eth Naut Urgelh damb Andòrra”, çò diguèt Vergés en tot senhalar un desavantatge comparatiu. “Eth govèrn deth Conselh Generau d’Aran, coma suprèma institucion aranesa non pòt acceptar tractes desegaus e injusti coma aguest”.
 
A mai, Vergés remarquèt qu’Aran ten amb Comenge de relacions economicas, professionalas, sanitàrias e educativas.
 
Tanben a protestat lo collectiu SOS Val d’Aran qu’amassa los ostalièrs qu’an cridat a manifestar uèi a 17h a Vielha.

 
 


 




abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

serra
7.

Per la sindica socialista d'Aran, Comenge es sonque França. Aquò demonstra la poca sensibilitat occitana dels socialistas araneses, que son espanholistas de primera ( véser notadament la plaça balhada a Paco Boya pel govern espanhòu) alara que la Generaltat de Catalonha fa tant per l'occitan : "Fa de ben a Bertran, te lo torna en cagant";

  • 10
  • 1
Ròdrigo Bigòrra
6.

#3 Conerias sense parelha !

  • 0
  • 8
MOSCA CANHISCA
5.

#4 Mercéd d'aquera precision hèra utila.

  • 8
  • 0
Josefina Castanet
4.

Es impossible que la Generalitat de Catalonha contraròtle la frontièra entre Aran e Comenge. Los mòssos d'Esquadra non pòdon pas empachar los ciutadans franceses de traversar la frontièra, aquò sonque o pòdon far la Polícia Nacionala dels dos costats, la Gendarmariá o la Guardia Civil. Sembla que l'estrategia catalanofòba dels socialistas en Aran es a passar l'òsca

  • 17
  • 0
MOSCA CANHISCA
3.

#1 Qui a dit que la val d'Aran n'èra pas gascona? Que i a un díser en castelhan tà parlar de la faiçon de pensar deus gasconistas: "Cada loco con su tema". E lo tèma deus (psèudo-)gasconistas qu'ei: lo gascon, la Gasconha, lo gascon, la Gasconha. Que son de malauts de la cabòrla monotematics.

  • 9
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article