Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

Actualitats

Qu’es la nòva varianta del virus de la covid-19?

E mai siá una varianta mai contagiosa del virus, sembla pas mai mortala e los vaccins rèstan eficaces

| Willfried Wende
Lo govèrn britanic a pres de mesuras de confinament fòrça duras, mai que mai a Londres, per ensajar d’arrestar l’expansion de la nòva varianta del coronavirus SARS CoV-2, fòrça mai contagiosa, que l’an detectada al Reialme Unit.
 
Aquela varianta, que li dison VUI-202012/0, s’es ja espandida dins la rèsta d’Euròpa, çò qu’a obligat fòrça païses europèus d’empachar los viatges sortits o a destinacion de la Grand Bretanha.
 
Segon los expèrts que conselhan lo govèrn britanic, la nòva varianta a una capacitat d’infeccion d'un 71% superiora a la que i aviá fins ara e se situa sustot dins la vila de Londres, ont a fach créisser d’un biais inquietant lo nombre d’infeccions. Mas que sabèm d’aquesta nòva varianta del virus?
 
 
Qu’es aquò, una nòva soca?
 
Una nòva soca es una varianta del virus qu’a evolucionat en tot cambiar qualques caracteristicas. Es un procès normal de totes los virus. E mai siá pas quicòm de inquietant, si que pòt aver de consequéncias seriosas.
 
 
Sospechada d’èsser un 71% mai contagiosa
 
Lo grop consultatiu sus las menaças de virus respiratòris nòus e emergents Nervtag, que conselha oficialament lo govèrn britanic, a publicat un comunicat per anonciar qu’aquela nòva soca “se pòt propagar mai rapidament que las autras variantas”, concretament fins a un 71%. I a pas coneissença de cap d’autre cambiament. La varianta conten 23 cambiaments dins un còde genetic de 30 000 nucleotids, dont fòrça son restacats a d’alteracions d’una proteïna producha pel virus.
 
Aquò s’es verificat amb las analisis, mas tanben estatisticament, car s’es vist que dins los quartièrs ont aquela soca es predominanta i a mai de mond infectats que dins los autres. La setmana del 9 de decembre, se determinèt que lo 62% dels cases de Londres avián a veire amb la nòva varianta mentre que, tres setmanas abans, pertocava sonque lo 28% dels cases.
 
 
Vendriá Londres o de Kent a la fin de setembre
 
Susan Hopkins, de Public Health England, a explicat que divendres l’agéncia notifiquèt al govèrn l’existéncia d’aquela nòva soca e que lo govèrn britanic n'assabentèt sul pic l’Organizacion Mondiala de la Santat. Es complicat de saber quora apareguèt, mas se pensa qu’es activa tre la fin de setembre e que proven de Londres o de Kent.
 
 
Cossí es venguda mai infecciosa?
 
La preocupacion ven del fach qu’aumenta la velocitat de propagacion del virus. De fach, an pogut determinar cossí procedís aquela nòva varianta per venir mai infecciosa: amb de cambiaments de la proteïna de poncha, la partida del virus que li permet d’intrar dins las cellulas dels palmons, de la garganta e de la cavitat nasala car interagís amb un receptor nomenat ACE2. La mudacion de la proteïna de poncha sembla de melhorar la capacitat del virus per interagir amb l’ACE2 e li procura un avantatge de creissença.
 
 
Sembla pas mai mortala e los vaccins rèstan eficaces
 
E mai la nòva varianta pòsca èsser mai infecciosa, res non fa pensar que siá mai mortala, e pareis pas resistenta als vaccins o als tractaments medicals. D'efièch, los vaccins son ja estats dessenhats en prenent en compte qu’es inevitable que i aja de mudacions e en ensajant de las prevenir. La comunautat scientifica crei fòrça improbable que los vaccins foncionen pas amb aquela nòva varianta.
 
 
La distància interpersonala encara mai importanta
 
Amb aquela nòva soca la distància interpersonala es encara mai importanta e necessària perque, se lo virus se transmet mai rapidament, cal intensificar las mesuras per evitar lo contacte. Es rasonable de pensar que caldrà tornar a un confinament total se la soca s’espandís en Euròpa o arriba en cò nòstre.
 
 
Las mudacions del virus son quicòm de normal
 
Malgrat l’imatge que podèm aver a causa de qualques filmes, las mudacions d’un virus son quicòm de tot en tot normal, an pas res d’extraordinari.  De fach, dempuèi que se detectèt que lo coronavirus de la covid-19 èra passat en los umans, arunan a Wuhan, s’es identificat fòrça variantas del virus.
 
Lo sit de Science Media Center publica de reaccions dels expèrts a prepaus d’aquela nòva varianta del virus.


 
 
abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Rigobèrt
3.

#1

Vaccinacions d’apèi la AAD (Agença Americana de las Drògas) FDA (Food and Drug administration)

Pfizer : 86% dels volontaris an agut una rasclada de bissòls, per Moderna es 91%

Pfizer 63% se trobèron lasses e flacs , per Moderna es 68%

Pfizer 55% mal de cap, per Moderna es 63%

Pfizer 55% dolors musculairas (Lacertinas) per Moderna es 63%

Del caire dels efièchs mai seriós : 4 paralisias de Bell el lo nervi facial tocat 1 cas.

Es de siègre !

  • 1
  • 2
Papioli
2.

Una granda novela, eimandin : lo Messie es arribat.
LO Messie quò es lo vaccin
Ente es la pandemia? Avetz-vist daus mòrts s'entassar dins los ospitaus? Los mòrts son dins las stastiticas pas dins la realitat. De mai l'òm annonça de las mesuras de mai en mai repressivas. Los non vacinats auran de las sanccions economicas, financieras, socialas. Lo bon vielh conselh de l'ordre daus medecins creat per Petain a portar plainta contre 6 docteurs frances.
Tot se passa come si los dictators sanitaris s'afolavan. An lo lop au cul.

Lo Lop quò es la Resistença que passa a l'accion. Sos covert de Covid los diriçgeants europens son en quarantena. L'òm parla d'una pana generala d'internet pendent quauques jorns; los magasins porrian esser barrats quauques temps. A segre.

  • 0
  • 19
Rigobèrt
1.

Las borsas mondialas an tremolat e trestrimblat, en razon de las temors del novel tanòc identificat pel COVID-19.
Atal lo CAC40 a cabussat de -2 ,43% 5393,34 punts al tampat del mercat ; Francfòrt -2,82% ; Milan -2,57%.
London a marcat qualques punts de resistencia amb’un repè de -1,73% amb’una cazuda a l’encòp de la liure esterling de -1 ;29% cap al dollar.

Lo paret de la carrièra (Wall street) marcava mai de resistencia a mièja temporada
lo Dow Jones nos fasiá -0,50% ; Lo Nasdaq -0,95% ; Lo S&P500 potonejava -1,11%


Lo petrol tanben s’alastrava -4,54% 49,99$ per lo Brent e -4,15% 47,06$^per lo WTI.

Es de siègre !

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article