Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

La Cort Suprèma d'Escòcia analisa la possibilitat d'un referendum sens l'acòrdi de Londres

Un grop d’activistas, guidats per Martin Keatings, an portat lo cas a la justícia. Espèran que la decision permetrà d’accelerar l’organizacion d’un segond referendum d’independéncia

| Pete Swan
La Cort Suprèma d’Escòcia (Court of Session) es a analisar se lo parlament escocés a de prerogativas per aprovar las leis necessàrias per organizar un referendum d’independéncia sens l’acòrdi del govèrn britanic. Un grop d’activistas, guidats per Martin Keatings, an portat lo cas a la justícia après una campanha de micromecenatge per finançar los còstes de la procedura judiciària.
 
Aidan O’Neill, l’avocat que defend lo cas, considèra que los escoceses an drech de saber se lor parlament, conegut amb lo nom d’Holyrood, pòt organizar un referendum sens lo consentiment de Londres, sustot amb la proximitat de las eleccions legislativas del mes de mai venent. Lo màger argument per la defensa es que lo parlament escocés deu rendre de comptes al pòble d'Escòcia, que li balha sa legitimitat, e non pas de Westminster.
 
Lo tribunal se reüniguèt telematicament dijòus e divendres passats, mas sa resolucion finala se sauprà pus tard. Los activistas espèran que la decision permetrà d’accelerar l’organizacion d’un segond referendum d’independéncia.
 
Per ara, lo govèrn de Nicola Sturgeon a pas jonch los activistas qu’an pausat la question a la cort, mas es evident que la resolucion aurà una repercussion sus son estrategia politica. Sturgeon a promés un referendum d’independéncia pendent la primièra part de la legislatura que seguisca lo meteis modèl amb lo qual se convoquèt lo referendum de 2014, valent a dire que siá lo fruch d’un pache amb lo govèrn britanic. En 2012, lo primièr ministre britanic d’aquel temps, David Cameron, acceptèt que lo parlament de Westminster transferiguèsse lo poder a Holyrood per far la lei del referendum. Totun, l’actual cap del govèrn, Boris Johnson, refusa categoricament un acòrdi semblable.



abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
4.

Més lluny, heu d'anar més llunny,
Més lluny d l'avui qu'ara us empresona...

Cal tornar cargar l'aret e trucar las pòrtas que refusan de s'obrir, companhs !

  • 3
  • 0
Hold-Up
3.

QUIN QUE SIAGUE lo referendum d'independència (LEGAL O PAS) qu'Escòcia farà per se destacar del marrit escolan Londres qu'a ausat quitar l'UE serà gaitat amb una benvalència granda per Euròpa Brusseliana. Los meteisses politicians e jornalistas, franceses bèls primièrs, que s'escalustrèran del vòt d'independència de Catalonha e diguèron pas un mot sus la repression fèra de Madrid, seran los primièrs a s'indignar (al-nom-de-la-libertat-de-decision-dels-pòbles, vertat ?) se Londres ensaja que que siague d'un biais o d'un autre per s'opausar a l'independència Escocèsa. Un dos pes doas mesuras jà plenament assumat per Brussèlas, e encara pus per la jornalistalha parisenca tota qu'i vei pas a mal.

  • 4
  • 0
francesc palma
2.

Ni Cort ni Suprema qu'es deissin de punhetas , ja feren lo referendum e ara no toca fins d'aquí a 8 o 10 ans. Siatz serioses pardals, pardaleras, pardalangos, pardalots.

  • 3
  • 4
lo fabre olargues
1.

Mon gran qu'èra limosì me contava d'istoires plan sembradas ,mas cal dire que lo lobatier limosì l'avià mordut lo lop e èra enrabiat.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article