Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Tolosa: dimenge se festejarà Sant Valentin en occitan

Se prepausa als abitants de declaracions d’amor en occitan per rendre presenta la lenga e, a l’encòp, de metre de costat l’aspècte consumaire de la fèsta

La fèsta de Sant Valentin se debanarà dimenge que ven a Tolosa en occitan e d’una faiçon non comerciala. Un collectiu d’associacions occitanistas en partenariat amb l’Universitat del Miralh an organizat una jornada per partejar l’amor en la lenga del país. Atal, los que se passejaràn entre 11h e 17h sus la Plaça del Capitòli i trobaràn penjadas mai de 300 cartas d’amor personalizablas, que poiràn despenjar, personalizar e far arribar a lors calinhaires e poiràn parlar amb los membres del collectiu que seràn presents sus plaça.
 
Se creèt las mai de 300 cartas que penjaràn dimenge los 23 e 24 de genièr passats dins un obrador de creacion poetica e de calligrafia.
 
L’idèa es espelida jol lèma “Parla-me en occitan, m’agrada” e prepausa als abitants de Tolosa de declaracions d’amor en occitan per rendre presenta la lenga nòstra e, a l’encòp, de metre de costat l’aspècte consumaire de la fèsta de Sant Valentin. O menan a bon tèrme lo collectiu d’ensenhaires del CRÈO Tolosa, de l’Escòla Occitana d’Estiu, e d’Òsca, l’associacion occitana de l’Universitat de Tolosa Joan Jaurés e especialament de sa seccion d’occitan. 
 
E mai l’usatge social de la lenga siá flac, l’occitan es totjorn considerat coma una lenga d’amor dempuèi los trobadors. A mai, es encara una lenga presada e aimada per la populacion, a ne jutjar per l’enquista sociolingüistica de l’ÒPLO. Per tant, las iniciativas d’aquesta mena per rendre l’occitan public e popular son fòrça positivas.

 
Per ne saber mai podètz escotar l’emission Conta Monde de France Bleu del 7.2.2021







abonar los amics de Jornalet

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pascau
10.

#7 Beròi poèma, tròl ;-)

  • 5
  • 0
francesc palma
9.

Una bela idea de cantar l'amor a Tolosa terra de trobadors. E pensats en far los femenins amb -a finala que no se pensen que son de l' altra sexe.

  • 2
  • 1
No Comment
8.

#5 "Ma ràbia de jovent me daissa pas lo temps de me blasir d'amor per l'ombra d'una morta" cantava Joan-Pau Verdier dins "Desemplumat ". Los temps cambian, pecaire !

  • 3
  • 0
Combdeſsa d· Dia Dia
7.

Acqvel vs d· la lengva revitat ſara
Domzelos & domzelas aytal pvyran nompnar
Las cavzas de l'amor en lengvatge comdrech
& iovenz homes pvyran d· domnas tocqvar pyech
En betz ffar reclantir lengva clara & no clvza
Car per Sanz Balenti es neſsit q· hom ſ·amvza
& q· hom ffaga moltz ſaltz deſsvbz o iotz linſolz
Mas ſvbretotz no ſe ffazenz pagar ny ſolz

Adoncqz genz belz & sabienz
Bos divc prengatz bon temz
Ffagatz am cos fforſa amor
Am molt engenh & molt calor

  • 9
  • 8
LECLERCQ Joan-Marc
6.

#4 La responsa se tròba dens la darrèra part de mon article. Podèm "véner" l'occitan mes pas en escambi de moneda. Aurí podut escríver "promòure l'occitan dambe los medishes mejans que las activitats comercialas", mes auré estat aquò sens la pichona provocacion que va plan.
Las botigas, per exemple, venen pas la St Valebntin mes venen articles etiquetats "St Valentin". Nosauts, am un concèpte de hèr passar. Es aquò que hè aquesta accion fin finala.

  • 7
  • 4

Escriu un comentari sus aqueste article