Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc BasMontpelhierenc

Los palhassas de Cornonterral desfisan la lei

Un centenat d’abitants an pas acceptat una annada sens carnaval pel primièr còp dempuèi sèt sègles

| Daniel Pons
De pertot: de Rio de Janeiro a Limós, de Dunquèrca a Niça, los carnavals se debanèron pas ongan en rason de la pandemia. De pertot? Non! De segur, la comuna de Cornonterral (Montpelhierenc) aviá pas res previst pel Dimècres dels Cendres, contràriament a las mesuras de tancatge annadièr del vilatge per empachar, o al mens limitar del mai que se pòt, la venguda d’elements exteriors que vendrián perturbar la manifestacion carnavalesca locala.
 
Mas… un centenat d’estajants acceptèron pas que i agèsse una annada sens res pel primièr còp dempuèi sèt sègles! La sortida s’organizèt amb las perseguidas entre los palhassas e los blancs. Qualques ostals gardan la marca de las giscladas de rausa, vist que las parets èran pas estadas protegidas!
 
Aquela sortida salvatja foguèt pas del gost de la gendarmariá, qu’apiejada per un elicoptèr e de policièrs, establiguèt 24 verbals per non-respècte del pòrt de la masqueta o del cobrifòc, çò rapòrta France 3.
 
 
A Fort-de-France, tanben…
 
En Martinica, la municipalitat de Fort-de-France s’èra imaginada d’organizar un desfilat carnavalesc dins un estadi amb 5000 espectators admeses. Quatre rendètz-vos èran previstes  (del 14 al 17 de febrièr). Se despassèt pas los 2000 espectators jornadièrs dins l’estadi.
 
Per contra, de carnavalièrs sortiguèron per carrièras en insistissent sus la necessitat de viure las tradicions.
 
 
 
 
Palhasson de Cornonsèc
 

 
 

Merci de ne pas poster des photos de 2021 merci

Pubblicato da Pailhasses de cournonterral su Dissabte, 20 de febrer de 2021
 

Les pailhasses font bien peur mitraillette,et un hélicoptère c'est de la folie

Pubblicato da Daniel Pons su Dimecres, 17 de febrer de 2021



abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Farem del carnaval la festa nacionala !
4.

Farem del carnaval la festa nacionala !

  • 9
  • 3
Resistar !
3.

Fa temps, fa fòrça, fòrça temps, plan abans l'enclausament dictatorial que patissem, quand se podia mai sortir liurament per carrièiras, als temps ancians que l'occitan i restontissia encara, me sovèni d'un òme d'òc, un cantaire vertadièr, un valent que cantava "Farem del Carnaval la fèsta nacionala" . Pas diguns que se sovengue ? "Farem del Carnaval la fèsta nacionala" ? E ben las Palhassas de Cornontèrral vivan totjorn amb onor aquela dicha de Claudi Marti dempuèi sèt sègles, òsca !

  • 11
  • 10
Pitaluga
2.

Òsca als Palhasses !
Visca locarnaval vertadièr !

  • 14
  • 9
manu
1.

Très intelligent, bravo!

  • 13
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article