Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Escòcia a publicat lo projècte de lei del segond referendum d’independéncia

Lo govèrn de Sturgeon prepausa la meteissa question qu’en 2014, e ditz que lo nòu parlament deuriá poder fixar la data, tanlèu acabada la pandemia

Lo govèrn d’Escòcia a publicat lo projècte de lei del segond referendum d’independéncia. La question pausada als electors serà la meteissa qu’en 2014: “Escòcia deu èsser un país independent?”. La data la determinarà lo nòu parlament elegit après las eleccions del 6 de mai en cas que i aja una majoritat favorabla al referendum. En tot cas, se precisa que se farà tanlèu acabada la pandemia.
 
Lo projècte de lei, que lo deuriá validar lo nòu parlament, compren tanben l’espandiment del sufragi fins a l’edat de 16 ans e al vòte dels estrangièrs amb lo drech aquerit per que i aja la meteissa lista electorala que la de las eleccions municipalas en Escòcia.
 
Per ara, lo govèrn de Boris Johnson a refusat categoricament de negociar un nòu referendum. Pasmens, lo secretari del govèrn escocés Michael Russell a declarat que sos compatriòtas devon poder decidir se la gestion de la pòstpandemia la fa Edimborg o Londres. “Se i a una majoritat al parlament escocés après las eleccions venentas per un referendum d’independéncia, i aurà pas cap de justificacion democratica per que un govèrn de Westminster ensage de blocar un referendum pòstpandemia”, çò a precisat.
 
 

abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
4.

Molts volem ésser lliures, atot el Mon, fins quan estan els grans estats disposats a transigir per alliberar els Pobles del Mon!?
Cerqueu la resposta hi ho trobareu ara com ara, estan poc sensibilitzat a desaparèixer, sabeu d'algun poble o nació vinguda de les estepes o d'algun altre lloc que es digués espanyols o espanya!?
Doncs no, es un invent d'algú amb molta mala fe i bava que ho ha prollongat en el temps, i a base d'òsties.
I així no , no es res: Au...
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
carles països valencians
3.

els països valencians també volem ser independents ... som una terra ben particular, amb gastronomia propia, llengua propia, festes propies, folklor propi ... no tinguem odi a espanya, però volem ser nosaltres mateixo i eixir d'influències de fòra.
Per un pais valencià independent també milers de valencians demanem un referendum consensuat i lliure.

  • 0
  • 0
francesc palma
2.

Aquestes escocessos tants de referendums e mentre que nosaltres cap. Aissò non pot ser ! Visca Escocia !!!!

  • 4
  • 0
LECLERCQ Joan-Marc
1.

Fòrça plan.
I a pas guaire èi descobèrt qu'Escòcia votava dempuèi totjorn fòrça mès a esquèrra que non pas Anglatèrra, mes que pr'amor de "l'unitat deu Reiaume" patissèva (o gaudissèva segon los gosts) d'una politica liberala, dambe un som pendent las annadas Thatcher.

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article