Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.LengadòcLengadòc Bas

De passejadas per practicar la lenga

S’agís d’una iniciativa per practicar la lenga d’un biais diferent

La cinquena passejada la faguèron lo 31 de genièr passat e es raportada sul blòg. Faguèron cinc quilomètres
La cinquena passejada la faguèron lo 31 de genièr passat e es raportada sul blòg. Faguèron cinc quilomètres | escambisenoc.org
La còla qu’a creat lo blòg escambisenoc.org prepausa de passejadas en occitan en Bas Lengadòc. S’agís d’una iniciativa per practicar la lenga d’un biais diferent.
 
“I a totjorn quicòm que dona l’escasença de charrar: las plantas, los animals, las odors, las colors, amb l’un, amb l’autre, per dos, o mai. O sonque ausir los autres, e se calar”, çò escriu Cristina a la redaccion de Jornalet. “Sèm defòra dins la natura. Aquò dona mai de benaise al mond que gausan mai ensajar de parlar que dins una sala de trabalh. Sèm amassa, amb d’autras sensacions, que dins un luòc que poiriá semblar un pauc tròp escolar. Sèm coma en vacanças, dins la natura e doncas mai destenduts. Cadun parla quand vòl, sus çò que vòl. Pas de jutjaments, sonque d’ajuda”, çò apond. Las passejadas las fan normalament en Monpelhierenc, Garrigas e Besierés.
 
La cinquena passejada la faguèron lo 31 de genièr passat e es raportada sul blòg. Faguèron cinc quilomètres.
 
Creat per Florença, Joan-Pèire e Cristina, lo blòg escambisenoc.org prepausa d’escambis de recèptas, de poèmas, d’haikus, de biaisses de far...





abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
5.

Aquí un bon exemple de çò que se pòt far. E es la pròva que se pòt crear una demanda. Cal multiplicar aquesta mena d’iniciativas per airejar la lenga. Perdequé, coma ditz un amic meu : Ara, podèm. Òsca a la còla d’Escambis !

  • 3
  • 0
francesc Palma
4.

Los occitans avetz de far una passetjada encara mai llarga. Anar als Països Catalans, segur qu' i auretz anat qualque vegada a Barcelona, Mas i a tamben las Balearas, l'Alguer en Sardenya, lo País Valencian, e mai proper lo Rossellon e La Franja de Ponent . Podretz veure las tv en catalan, la retolació en catalan, sentir parlar la llengua, e podretz parlar amb un occitan acatalanat de maniera que vos prendran per Mallorquins a Barcelona e de Catalans a las Balearas. Mas un conselh parlatz amb la fonetica fina dels Trobadors que coma sabetz es tamben la dels PPCC. Mas no parletz pas amb la fonetica dialectala perquè non vos entendran pas. Malhorca/oe es polida/oe coma/oe Occitania/oe, mas pas jamai: Malhorco es polido como Occitanio. Mas se voletz ausir parlar plan planet lo catalan çò melhor es d'anar als pobles de l'interior de l'Ilha . I cal anar amics, encara que solament sia un cop en la vida.

  • 5
  • 3
LECLERCQ Joan-Marc
3.

Coma totas las bonas idèias, es fòrça simpla. Vertat que charrar en se passejar es mès naturau que non pas dens una sala entre quate partes. Òsca.

  • 20
  • 0
farfaneta
2.

Siái contenta de veire d'iniciativas nombrosas per rendre de plaça dins la vida vidanta a nòstra lenga e nòstra cultura occitanas.
De letras regularas coma aquela, cada jorn, de l'Ostau Sirventès a Carcassonna, lo butletin E...rau de l'IEO 34, la letra de l'IEO Provença e ben d'autrei butletins e revistas.
Dins aquel periòde de frustracion generalizada podem aver d'escambis en Òc e de rescontres fruchós !
Lei videastes e lei radiòs son presents tanben e fan clantir nòstra lenga. Lo Jornalet dona de ressons regularament.
Leis artistas occitans contunhan sei creacions.
Sem luènh d'èstre mòrts ! amai se n'i a totjorn per bufar d'aire viciat e èstre contra tot !

  • 15
  • 0
Cercaval
1.

Una plan bona iniciativa que seriá bon que pichonèsse.

  • 12
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article