Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Occitània e lo rugbi

Me pausi sovent una question: “Perqué lo rugbi es mai present dins lo Miègjorn que dins la rèsta de França”

| hirobi
“En un quart de sègle lo rugbi, aqueste jòc d’aristocrata anglés e de parisenc fortunat, ven lo del pòble en Occitània” (Enciclopèdia occitana – André Dupuy – ed. Slatkine). –Tradusit del francés.
 
La creacion del rugbi data del sègle XIX, dins un pichòt vilatge d’Anglatèrra sonat Rugby. Lo paire fondador del rubgi, William Web Ellis, èra un jove estudiant al collègi de Rubgy. Un còp, amb sos companhs de classa, W.W.Ellis jogava al fotbòl, e decidiguèt de jogar amb las mans. Un pauc mai tard, un jorn de novembre de 1823, lo rugbi espeliguèt. Aqueste espòrt vengut d’Anglatèrra implantat dempuèi d’annadas en França va conéisser mens de celebritat que son paire lo fotbòl. Mas lo rugbi va pauc a cha pauc ganhar lo còr dels franceses, e subretot lo còr del pòble miegjornal.
 
Me pausi sovent una question: “Perqué lo rugbi es mai present dins lo Miègjorn que dins la rèsta de França?” Per ieu, èra una question d’unitat, de valor comuna e d’amor prigond per aquel espòrt. Mas aprèp qualques recèrcas podèm trapar d'explicacions istoricas, climaticas o encara etnicas per explicar aquela mplantacion. D’efièch, istoricament, lo rubgy foguèt importat dins los ans 1870 per d’obrièrs angleses en Aquitània. Tre la debuta, aqueste espòrt foguèt practicat per la borgesia, e pauc a cha pauc, practicat per lo pòble. Aprèp, podèm vèire que i a tanben d’explicacions climaticas, lo Sud de França ensolelhat, amb pauc de pluèja, balha de melhoras prestacions rugbisticas. D’efièch, d’especialistas estiman que lo clima del Sud de França permet al rugbi d’èstre practicat tota l’annada, tant dins l’ivèrn coma l’estiu. Enfin, quand parli de rasons etnicas, parli del fach que pertot, ara, lo rugbi es fòrça present mas podèm tanben veire que nòstres aujòls an benlèu adoptat aqueste espòrt perqué i aviá dins la cultura miegjornala de l’epòca una valorizacion de la fòrça fisica coma dins lors jòcs tradicionals: espròvas de fòrça bascas, las ajustas, lo pilo, los jòcs taurins e tantes mai . Fin finala, de mon costat, tròbi qu’aqueste espòrt nòble farga l’identitat del Sud de França, qu’es quicòm qu’es escrich dins nòstre patrimoni cultural miegjornal, escrich dins nòstres esperits dempuèi de temps, tant dins los pichòts vilatges que coma dins las grandas vilas, dins la television o sul terren, amb la familha o amb los amics.

 

Lèa Puel
Estudianta
 
 
 
 
  Lèa Puel nasquèt en 2000 a Besièrs. Foguèt dins una escòla publica en Roergue qu'i aviá una intervencion occitana lo divendres. Al collègi e al licèu de Sant Africa prenguèt l'opcion occitan. E contunhèt sos estudis occitans per venir regenta en Calandreta

 
fffff fffff
 Jornalet a l'escòla

Jornalet a una seccion especifica sus l’escòla occitana. Nos agradariá fòrça que las escòlas, que sián de Calandretas o d’escòlas bilingüas, poguèsson emplenar elas meteissas aquesta seccion amb de nòvas, e que los quites escolans las poguèsson redigir en explicar los faches que fan l’actualitat dins cada escòla: una excursion culturala, la vesita d’una personalitat, una fèsta populara amb los parents, una competicion esportiva, etcetèra. Evidentament, las fotografias, los enregistraments o los imatges de vidèo seràn tras que benvenguts, se n’i a.

 Se cada escòla nos manda quatre o cinc nòvas per an serem plan contents e satisfaches. Pensam que pòt èsser un bon ponch d’amassada per la comunautat educativa occitana, una iniciativa interessanta pels escolans e un esplech de socializacion lingüistica per las familhas dels escolans.

Esperam de poder comptar amb lo vòstre sosten, e esperam que Jornalet serà una aisina utila per las escòlas occitanas. Mandatz-nos las vòstras nòvas a info@jor…
 
   



abonar los amics de Jornalet

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

cissonet occitània
9.

Aaaaa, lo rrrugbi... !
Monde coma Herrero o Lacouture an escrich de causas fòrça interessantas aquì dessùs
De'n primièr, coma tota practica culturala al sens larg, i a una volontat de distincion, la de la Nauta, mai que mai : pel monde es sustot la borgesia que fa al rugbì. Es èla que li impausa son biais d'èsser : respècte de la Lei, de sas règlas complèxas, cambiadissas e de son representant l'arbitre ; benestança amb sas marcas de respècte cap als adversaris un còp la partida acabada ; practica amatorista fins a las annadas 1990 puèi un còp passat al professionalisme, ultraliberalisme descabestrat (veire l'afar Fickou) e abusança de la tecnologia.
çaquelà portèt son esperit e son umor a aquel espòrt atanben.
E puèi i a lo Jòc (combat de galhards, gaubi e agilitat) coma un resson a las valors, a las practicas e a l'inclinason de cèrtas culturas. Las del Pacific per exemple. Georgia, çò sembla. E Occitània doncas.
L'ambient es alara mai popular, las règlas son de mal seguir, lo combat pòt venir peleja, lo tresen temps vira pintèra. Mas i sem. Occitània ten son biais d'aimar e de far al rugbì. O dison "French flair"

(Per "capillaritat", s'o podem dire aital, Iparralde, Rossellò mas tanben Charentas o Ròse-Aups fan al rugbì. Aquò es pas que mon opinion, en responsa a Cercaval)

  • 2
  • 0
Pau
7.

#4
"La question qui me pausi jo qu'ei perqué lo rugbí qu'ei un jòc deu sud-oest pas deu sud-est ? "
Enfin, un Sud-oèst relatiu, se pòt díder:
https://fr.wikipedia.org/wiki/Rugby_%C3%A0_XV_en_France#/media/Fichier:Occit%C3%A0nia_-_Rugbi.svg
https://en.wikipedia.org/wiki/Rugby_union_in_France

  • 5
  • 1
Nicòla
6.

#5 : "e mai de comentairas femnas" ????

  • 3
  • 0
Mèfi! 31
5.

Les comentaires de rescontres de rugbi avián autris còps un fòrt accent del sud-oèst, que tindava tot parièr com d'occitan, quand ara son de monde d'accent ponchut, e mai de comentairas femnas.
I a cinc nacions al Règne Unit sense qu'i auja de nacion occitana en França.
Occitània nacion furtiva, occitan lenga fugitiva...

  • 2
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article