Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La planeta destorbada al 97%

Sonque aperaquí lo 3% dels ecosistèmas terrèstres de la planeta rèstan sens cap de cambiament environamental provocat per l’activitat umana

| sd_pictures
Un nòu estudi, qu’inclutz pas Antartida, a identificat l’estat de la planeta al nivèl environamental a l’ora d’ara. La resulta foguèt de tot en tot inesperada pels cercaires; sonque lo 2,97% de la Tèrra demòra coma èra abans la revolucion industriala. Pasmens, tanben es estat identificat cossí l’èsser uman podiá renovelar fins a lor 20% los escosistèmas terrèstres amb un pauc d’esfòrç.
 
L’estudi, publicat dins la revista Frontiers in Forest and Global Change, demòstra pel primièr còp que sonque aperaquí lo 3% dels ecosistèmas terrèstres de la planeta rèstan sens cap de cambiament environamental provocat per l’activitat umana.
 
Per far l’estudi, los cercaires analisèron l’estat de l’environament global (çò que vòl dire cossí l’activitat umana aviá provocat de cambiaments negatius sus el), l’estat de la fauna (e la pèrda d’espècias) e cossí tot aquò podiá tanben entraïnar de nòus cambiaments dins l’environament. L’estudi foguèt fach amb d’imatges de satellit e de donadas ja publicadas.
 
“De servar un ecosistèma sens cambiaments es vital pel mantenement de la biodiversitat de la planeta, çò diguèt Kimberly Komatsu, del Centre de Recèrca Environamentala de l’Smithsonian Institution, e que participèt pas a aquel estudi. Se i a de cambiaments, aquò tanplan afectarà los quites umans”. (Legissètz la seguida).



 
Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.






abonar los amics de Jornalet

 
   

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article