Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

 Cronicas del confinament: Botelhons!

Sens vaccin, que podiam far per butar la carreta? Nos demorava l’embotelhatge!

| Jalyn Bryce
Pecaire! Nòstras còlas de recèrca francesas son talamai ponchudas e an talamai de mejans per trabalhar, Sanòfi coma l’Institut Pastor e d’autres, qu’an pas capitat de far espelir un vaccin per s’aparar de la covid. Me diretz que los cercaires de tria an fugit França dempuèi un brave briu. I a que veire lo francés Bancel, benlèu un occitan, vengut patron de Modèrna Therapeutics als Estats Units.
 
Alara, sens vaccin, que podiam far per butar la carreta? Nos demorava l’embotelhatge! Que ditz botelhon ditz veire. Que ditz veire, ditz arena e arena de silici. N’anam mancar se contunham aital, alara perqué pas soscar a la capacitat del botelhon ? Perqué conten cinc dòsis e pas vint? Amb de botelhons de vint dòsis baissariam lo nombre de fiòlas. Del còp, consumariam mens d’arena de silici. Mas amb vint dòsis per botelhon escampariam pas de dòsis de vaccins? Ja qu’amb cinc dòsis nos arriba de n’escampar!
 
E puèi lo tap. Me diretz per fargar un tap cal pas èsser sortit de la cuèissa de ma Grand-la-Bòrnia! Mèfi! Es un tap que tapa sens tapar. Es a dire que, lo moment vengut, cal que laisse passar l’agulha sens laissar escampar de liquid. Aquí o cal dire, se nos i coneissèm pas gaire per fargar lo vaccin per se parar de la covid, en matèria de tap sens tapar i sabèm far! La pròva ? L’usina de Sant Egrèva en Isèra. Sens tapatge es campiona del tap pel botelhon.
 
Demòra de botar de liquid dins la fiòla. Demanda paciéncia e competéncia. Es pas tant aisit qu’aquò! D’efièch, cossí arribar a botar cinc dòsis sens ne botar sièis? Los americans i son pas arribats que per una fiòla prevista per cinc dòsis, ne botavan sièis o sèt. Se los franceses arribaràn a botar menimosament lo contengut de cinc dòsis dins un botelhon previst per cinc? Es pas segur! Se l’usina Delpharm en Eure e Loir capitarà de o far? Benlèu...
 
Aquela usina es la primièra qu’espelís en França. Se sabèm pas aprestar lo contengut, que lo saupèssem almens botar dins lo contenent. Es talamai espectaclós de botar un liquid dins una fiòla que lo President el meteis venguèt veire cossí far. Per mostrar tanben qu’en França sèm a la punta en matèria de lucha per la Covid. En punta al nivèl dels taps e dels botelhons! Aquel nivèl naut de recèrca scientifica justificava de segur lo desplaçament del President de la Republica. Pareis qu’aprèp aquesta usina, doas o tres seguiràn... d’autres desplaçaments presidencials son previstes...
 
Per qu’aquelas fabricas novèlas ajan de trabalh las annadas venentas demòra de desirar longa vida a la covid!

 
 
 
Clamenç
umorista de lenga occitana



 
 
 
                
                        
            
fffff fffff fffff
 Lo confinament dels legeires de Jornalet 
  Sès confinat a l’ostal? As, totun, de connexion a Internet? As de bonas idèas per passar lo temps? Jornalet demanda a sos legeires que partegen lors idèas e lor vida en confinament amb un messatge de tèxt, una fòto, un vidèo, un àudio o qué que siá que se pòsca publicar en linha e partejar amb los autres legeires.


As bastit un castèl de carton pels enfants? Fas d’escalada dins la cosina? As organizat un concèrt per videoconferéncia? Tenes una vida sociala sus las fenèstras o los balcons? Fas d’espòrt a l’ostal? As de bons libres a nos recomandar? De bonas idèas per èsser tostemps de bona umor?
 
 Manda tos documents a info@jornale...

Convivéncia e paratge en confinament.
 
     



 




 abonar los amics de Jornalet



 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

cissonet occitània
2.

Per de qué me tròbi a rire d'un afar qu'es de plorar ?
Segur qu'es aquela istoèra de "tap que tapa sens tapar"...
Almens as trapat lo ton que cal, Clamenç : lo ton qu'estona sens tronar

  • 0
  • 0
lo nòstra pépé i ben
1.

Nos damorarà sonque los botelhons ! Ambe los taps ?

La part de nòstra industria dins lo PIB es de 10%, mentre qu’es de 20,3% en alemanha….
De qu’un es lo chifra d’afar de las entrepresas dels departaments occitans…..

LVMH a balhat 5 milhons d’euros entà l’institut pasteur de Lille per desvolopar drògas contra l’enfeciment fach pel COVID19 e atal metjar los malauts.

Valneva entrepresa Francesa que trabalha sus un vaccin contra COVID-19 nomnat VLA2001 a agut tota sa recerca finançada per inglaterra, tanben lo vaccin es reservat als anglés

UV-Germi Trabalha e desvolopa un tractament per Ultrà Violets per netejar l’aire e las surfacias.


VALNEVA https://www.boursorama.com/cours/1rPVLA/
UV-GERMI https://www.boursorama.com/cours/1rPALUVI/
Virus Protect https://www.solution-virus-protect.fr/

Per acabar e es aqui que tot al prim comença :

De qu'unas son las entrepresas dins los departaments occitans e lor Chifra d'afar ?

Ten importancia màgera d'aqui qu'es amb'elas que cal trabalhar

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article