Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Un nòu manual per aprene l’aranés a partir del catalan

S’agís d’una publicacion en linha que prepausa un primièr contacte amb l’occitan d’Aran al nivèl basic amb d’enregistraments àudio

Tèxte legit

La Generalitat de Catalonha ven de publicar un manual per aprene l’occitan aranés a partir del catalan. L’òbra prepausa un primièr contacte amb aquela varianta gascona dins un nivèl basic amb d’enregistraments àudio per escotar las frasas e se familiarizar amb la fonetica de l’occitan de cap de Garona.
 
La publicacion l’a menada a bon tèrme la Direccion Generala de la Politica Lingüistica e e fa partida d’una colleccion de libres per aprene lo catalan a partir d’autras lengas coma l’espanhòl, lo berbèr, lo francés, l’arabi, l’ordo, lo chinés e fins a un total de dètz lengas.
 
La nòva publicacion en linha, en catalan e en occitan aranés, s’estructura en tres parts: la primièra descriu las caracteristicas de l’aranés e las diferéncias màgers amb lo catalan, la segonda conten 10 leiçons d’iniciacion per comprene d'expressions basicas de la vida vidanta en aranés e la tresena es formada d’una longa tièra de dialògs.
 
L’òbra s’inscriu dins las accions de la Direccion Generala de la Politica Lingüistica per promoùre l’aranés en Catalonha.
 
 
 
 
Aprenem aranès des del català / Aprenem aranés a partir deth catalan. Generalitat de Catalonha, Departament de Cultura, Direccion Generau dera Politica Lingüistica, 2021. PDF 208 paginas + audio (300 Mb).




 
 
abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc Palma
1.

La fonetica aranesa està molt ben conservada coma dis lo filògeg catalan Coromines, e es coma la dels Trobadors. Son los Occitans de la Generalitat e sa fonetica auria de ser la fonetica que emprassin los mejans catalans en Occitan. Per mala sort la fonètica que s'empra en Barcelona TV en sos programas en occitan, e Jornalet, son amb fonètica dialectala. Caldria amics que empraset la fonètica aranesa e veirietz coma es mai entenodora, coma la longa lenga dels Trobadors. Al cap i a la fin tots volem lo melhor per la lenga Occitana.

  • 4
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article