Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Avèm totjorn cremat la Tèrra

Una còla de cercaires afirma que nòstra espècia cremèt l’environament fa mai de 92 000 ans en Malawi

| Gerd Altmann
Un nòu estudi scientific establiriá la data mai anciana que nòstra espècia cremèt lenvironament a son entorn. Malgrat quarqueologicament ja siá estat enregistrats de fuòcs provocats per lòme en Austràlia fa aperaquí 60 000 annadas, ara una autra còla de cercaires afirma que nòstra espècia cremèt lenvironament fa mai de 92 000 ans en Malawi, en Africa de lÈst.
 
Per ansin, lo nòu estudi a trapat devidéncias del cambiament de païsatge realizat per dumans en tot cremar lenvironament. Lamassada de donadas arqueologicas seguras (despleches de pèira per far de fuòc de fa mai de 92 000 ans) e de donadas paleoenvironamentalas de la riba nòrd del lac Malawi nes la resulta. Aquesta seriá la confirmacion pus anciana del cambiament de lecosistèma de part de nòstra espècia.
 
 
Arrestar la creissença de la selva
 
L’estudi es estat publicat dins lo numeric Science Advances, e afirma que lo fuòc volía metre fin a la creissença de la selva de la region e crear un terren mai dobèrt. Segon la paleoantropològa de l’Universitat de Yale, Jessica Thompson, “es l’evidéncia pus anciana de la volontat umana de transformar l’environament. Confirma que, durant lo Pleistocèn Superior, los umans avián descobèrt una nòva manièra d’emplegar lo fuòc”.
 
L’estudi foguèt realizat per un total de 27 cercaires dels Estats Units, d’Africa, d’Euròpa, d’Asia e d’Austràlia, e foguèt dirigit per David Wright, de l’Universitat d’Òslo. Los espleches de pèira trobats èran tipics de l’Edat de Pèira Mejana, que comencèt fa 315 000 ans. Se pensa que nòstra espècia nasquèt aperaquí dins aquel periòde pr’amor que las tròbas arqueologicas venon de mai en mai complèxas dempuèi alavetz.
 
Las donadas arribèron après que se foguèt fach mai de 100 traucs long de centenats de quilomètres a l’entorn del lac african Malawi. Tanben foguèt culhit de pollen e de carbon de l’epòca. Segon los cercaires que faguèron l’estudi, i a mai de carbon justament abans un cambiament environamental prigond. E puèi venguèt un ecosistèma pus sec, un fach pas brica comun a l’epòca en aquela region, plena de bòsques. “I aviá una selva densa, çò diguèron, e après, l’environament cambièt, perque i a de plantas pichonas pertot que pòdon plan viure amb lo fuòc”.(Legissètz la seguida).





 
Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.







abonar los amics de Jornalet



 
   


 
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article