Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La Nòva Caledònia aurà son primièr president canac e independentista

Un dels principals enjòcs de Louis Mapou serà d’organizar en decembre lo tresen e definitiu referendum d’independéncia

Tèxte legit

Louis Mapou serà, a partir de la setmana que ven, a l’encòp lo primièr president canac e lo primièr president independentista de la Nòva Caledònia après l’acòrdi dels diferents partits que compausan lo govèrn de l’archipèla. Un dels principals enjòcs de Mapou serà d’organizar en decembre lo tresen e definitiu referendum d’independéncia après l’estrecha victòria dels unionistas franceses dins los dos vòtes precedents.
 
Lo vòte que se tenguèt al Congrès de la Nòva Calendònia lo 17 de febrièr passat obtenguèt una majoritat independentista. Pasmens, los partits independentistas an preses cinc meses per arribar a un acòrdi per elegir lo president. La majoritat de l’executiu a finit que s’es atencha gràcias al pache que los independentistas faguèron amb lo partit Desvelh Oceanian, que representa los interèsses de la comunautat originària de las illas de Wallis e Futuna e que donèt pas cap de consigna de vòte al referendum de 2020.
 
Lo 2 de febrièr passat, las fòrças independentistas e autonomistas tombèron lo govèrn de Thierry Santa; demissionèron a causa de lor desacòrdi sus la venda d’una importanta usina de niquèl a una societat brasilièra.

 
 
abonar los amics de Jornalet

 

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article