Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

I aurà pas de referendum per inclure dins la Constitucion francesa la preservacion de l’environament

Lo desacòrdi entre lo Senat e l’Assemblada fan mentre lo ponch final a aquela revendicacion de la Convencion Ciutadana pel Clima

| BERTRAND GUAY / AFP

Tèxte legit

I aurà pas de referendum per inclure las nocions de biodiversitat, environament e lucha contra l’escalfament climatic dins l’article 1r de la Constitucion francesa; e mai en decembre, lo president de França, Emmanuel Macron, o anoncièsse davant los membres de la Convencion Ciutadana pel Clima.
 
L’executiu francés a enterrat aquela possibilitat, que se deviá votar dimars passat a l’Assemblada Nacionala francesa, per la manca d’acòrdi amb lo Senat. Diluns, la cambra nauta adoptèt en segonda lectura una formulacion diferenta d’aquela prepausada per l’Assemblada.
 
“Aquel vòte met, ailàs, un tèrme al procès de revision constitucionala que contunham de pensar qu’èra indispensable a nòstre país”, çò diguèt lo primèr ministre Jean Castex en tot remembrar que lo tèxte a inclure dins la Constitucion deu èsser adoptat en de tèrmes identics pels deputats e senators, çò rapòrta Le Monde. Dins son parladís, Castex reprochèt als senators que sa “man porgida” foguèsse “pas arrapada”.
 
La proposicion que la faguèt Macron en decembre passat èra de far un referendum per “inclure las nocions de biodiversitat, environament e lucha contra l’escalfament climatic” dins l’article 1r de la Constitucion francesa. Èra una de las 149 proposicions dels 150 membres de la Convencion Ciutadana pel Clima.
 
La proposicion exacta èra d’apondre una tresena alinèa a l’article 1r que diguèsse: “La Republica garentís la preservacion de la biodiversitat, de l’environament e la lucha contra lo desreglament climatic”.
 
 

abonar los amics de Jornalet

 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
4.

I aurà pas de referendum sus la proteccion de l'environament. I a pas res a esperar d'aqueste govèrnament, coma de totes los precedents : çò qu'impòrta es qu'ajan netejada la faciada de La Samaritaine. Lo luxe francés es salve. E Bernard Arnaud pòt dormir tranquille sus sos miliards.

  • 5
  • 1
Bodiu
3.

#2

Alavetz es ora ara de fargar e d'escriure l'esvenidoira constitucion occitana, de tirlancès ni a pro, cal èsser concrets e pragmatics.

  • 0
  • 5
Franc Bardòu
2.

Non i aurà cap de referendum per inclure las nocions de biodiversitat, environament e lucha contra l’escalfament climatic dins l’article 1r de la constitucion francesa, ni mai dins cap d'autre. Donc, defendre l'environament e luchar contra lo recalfament climatic es e demorarà anticonstitucional, coma la lei Molac.

Al bèl contra, recalfar lo climat e eradicar la biodiversitat (fisica o culturala, qué i càmbia ?) e poirir l'environament a de fin d'espleitacion industriala de granda escala, aquò, si qu'es constitucional !

Non cal pas anar tròp suspreses qu'amb d'arlèris aital, crèben las nòstras lengas pretendudas regionalas. Se chautan de l'aire que respiran, de l'aiga que bevon e de la mangisca qu'engolisson. Qué volètz qu'ajan a far de lengas "mens espandidas" ?

  • 14
  • 1
Mèfi! 31
1.

Accent tonic
S'ameritaria un punch de lenga per quant a l'accent tonic etimologic e le desplaçament en occitan escrich, se tractant de mots cultes, o estranhièrs::
Cínema, Cànada, Flòrida, Mèditerrànea, contemporànea, alínea...
Son d'estructuras ternares de tonica naturala iniciala e de casuda finala semitonica o tonica al limit...
Le lexic popular redutz aquellis paroxitons en contraccion (sincòpa) sense alterar la tonalitat blosa.

  • 1
  • 13

Escriu un comentari sus aqueste article