Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Recebre d’argent per aver pas polluit

Lo govèrn de Gabon es lo primièr govèrn de la planeta que recebèt d’argent per sa populacion per aver pas polluit

Gabon es un país african que la majoritat de son territòri es ocupat per la selva (90%), e qu’absorbís plan las emissions de carbòni internacionalas
Gabon es un país african que la majoritat de son territòri es ocupat per la selva (90%), e qu’absorbís plan las emissions de carbòni internacionalas | jbdodane
Lo govèrn african de Gabon es lo primièr govèrn de la planeta que recebèt d’argent per sa populacion per aver pas polluit, o, dich d’un autre biais, per aver plan protegit sa selva e son environament. Tot aquò es dins los darrièrs acòrds internacionals de las Nacions Unidas coneguts coma acòrds CAFI (Central Africa Forest Iniciative). A l’ora d’ara, Gabon recebèt aperaquí 17 milions de dolars mas ne poiriá recebre lèu fins a 150 milions per son trabalh ecologic long de l’annada 2019.
 
Gabon es un país african que la majoritat de son territòri es ocupat per la selva (90%), e qu’absorbís plan las emissions de carbòni internacionalas. Aquò vòl dire qu’es un país qu’absorbís mai de dioxid de carbòni que ne produtz, e aquò es un prètzfach plan positiu segon las Nacions Unidas. Per estimular encara mai aquel tipe de païses e lors govèrns, l’ÒNU decidiguèt en 2019 de signar amb mai d’un l’acòrdi CAFI e d’aital los recompensar.
 
Car la selva es un element clau per absorbir las emissions de dioxid de carbòni. E lo govèrn de Gabon, en mai d’aquò, a tanben pogut demostrar fa gaire qu’aviá reduch la desforestacion d’una manièra importanta. Pr’amor d’aquò, sas emissions de dioxid de carbòni foguèron mendres durant los ans 2016 e 2017 que dins lo decenni anterior. Tot aquò es estat reconegut per las Nacions Unidas a travèrs d’aquel pagament.
 
Norvègia, a la demanda de las Nacions Unidas, es lo país qu’a donat l’argent al govèrn de Gabon segon una formula qu’estima las tonas que poiriá ara emetre Gabon sens aqueles prèztfaches positius. La rèsta de l’argent serà recebut per Gabon durant los ans venents. Aquela chifra correspond a mai del 0,1% del PIB annadièr de Gabon e, malgrat que siá una chifra encara pichona, lo govèrn de Gabon a reconegut qu’es un bon pas dins la bona direccion.
 
 
Un cambiament de direccion
 
Per començar de recebre aquel argent, Gabon a entamenat, aquestes darrièrs ans, un trabalh totjorn que mai actiu en favor de l’ecologia del país, en tot crear fins a 13 nòus pargues nacionals per protegir la fauna e la flòra gabonesas, en mai de perseguir d’un biais pus eficaç la desforestacion illegala. Mas, segon divèrsas organizacions ecologicas, li cal tanben recebre encara mai d’argent per ajudar a melhorar sa politica environamentala, pr’amor que la venda al nivèl internacional de la fusta gabonesa poiriá tanben plan créisser. (Legissètz la seguida).




 
Aqueste article es publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.


 
  p



abonar los amics de Jornalet

 
   

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Bodiu
5.

#4

E cossi s'enmarga tot aquò

Aiciu un pichon film de 1h e mièja que pausa las questions....

https://www.youtube.com/watch?v=Vf9EbpzDvoY

Vos disèm un bon film.

  • 0
  • 0
Bodiu
4.

#2
Pichon apondon

https://sciencepost.fr/plantes-rejettent-30-de-co2-plus-de-etait-prevu/

Assiau als dets ensagnosits ..... lol

  • 1
  • 0
Bodiu
3.

Amb’una pensada esmoguda per las eolianas que se trelimon quilhadas nuèch e jorn dins l’espèra d’una aura tant pichona siosquessa.

Eolianas fabregadas* en China (enriquesis brica Occitània ) ambe palas en bòsc de balsa 75% de la produccion es en Amazonia. Los pobles autoctòns ne son plan contentons e se regaudisson de las eolianas.

https://www.courrierinternational.com/article/climat-en-equateur-le-balsa-emporte-par-la-fievre-eolienne


Vertat que produsisson 25% de lor potencia nomenala quora l’aura bufa quand vol bufar qu’es pas totjorn quora se far mestièr d’energia… verda :)

Plan segur e atanben se pairan pas de tiar milhons d’ausels cada an.

https://www.ouest-france.fr/monde/etats-unis/les-eoliennes-tuent-chaque-annee-plus-d-un-million-d-oiseaux-aux-etats-unis-selon-une-etude-7141664

Astrudament, disi plan astrudament avèm l’ideologia verda que te pintra tot aquo per nos proferir un somriure embadalit que la Bernadeta enlà s’en sap mal de tant qu’es repolit.

Pels panèls solaris es tot fabregat en China, nosaus fabregan caumaires.

S’es pas polida la vida ? Amai se lo cèl es rampat !

  • 1
  • 0
Bodiu
2.

Los asciensats son apensats.... tot poria capvirar... quicòm de siègre segurament.

Me disi que prevezir lo temps a quinze jorns es plan malaisit e fach amb' errors en despièg dels calculators a 25 Milihons de Milhards d'operacions per segondas.

pr'aquò soi pas convençut per las previzions del temps e temperaturas per la planèta tota, aqui tanben es de siègre e de vèser.

alarga te (keep cool)

  • 1
  • 7
Papioli
1.

Raminagrobis que distribua los bons punts mas que vis economicament de la polucion!

  • 2
  • 7

Escriu un comentari sus aqueste article