Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Canadà: un diplòma per salvar la lenga oneida

Lo programa aculhirà una vintena d’estudiants que vendràn d’ensenhaires, de traductors e de contaires en aquela lenga en grèu perilh de desaparicion

Radio Canada prepausa un reportatge sus aquel diplòma, sul movement per reviscolar la lenga e sus las impressions dels darrièrs parlants, dont Hubert Antone (fòto)
Radio Canada prepausa un reportatge sus aquel diplòma, sul movement per reviscolar la lenga e sus las impressions dels darrièrs parlants, dont Hubert Antone (fòto) | Hubert Antone / Radio Canada

Tèxte legit

En Canadà un collègi, çò es un establiment escolar entre lo segondari e l’universitat, prepausarà, a partir de la rintrada, un diplòma de tres ans per salvar de la desaparicion la lenga oneida. S’agís del collègi Fanshawe de la vila de London, dins la província d’Ontàrio. Lo programa a per nom “Oneida – Immersion lingüistica, cultura e ensenhament”.
 
Lo programa aculhirà una vintena d’estudiants que vendràn d’ensenhaires, de traductors e de contaires en aquesta lenga en grèu perilh de desaparicion. Radio Canada prepausa un reportatge sus aquel diplòma, sul movement per reviscolar la lenga e sus las impressions dels darrièrs parlants.
 
Los oneidas son una nacion de la Confederacion Iroquesa. Se tròban als Estats units e en Canadà: dins l’estat de Nòva Yòrk, a London (Ontàrio) e dins la Resèrva Oneida de Green Bay (Wisconsin). La lenga oneida a patida una fòrta reculada, e a l’ora d’ara compta aperaquí 250 locutors.


 

 abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Bodiu
1.

Un diplòma salva cap de lenga ! Es sonqu'una aisina.

Son lo mond que parlan e qu'escrivan que n'en sabon balhar lo saborum e l'envetja que salvan las lengas.

De ginolhons cap de libertat a l'asuèlh.

  • 4
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article