Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Las parisencas an drech de se vestir amb de braias, fin finala

Una lei revolucionària encara en vigor fins a dijòus passat enebissiá a las femnas de “se vestir coma d’òmes”

| Julien Haler
Ne dison “arqueologia legala”. Son de leis que las costumas an daissat fòra usatge, mas que pasmens contunhan d’èsser validas. A París (França), n’i aviá una fins a dijòus passat, de l’epòca de la Revolucion, que permetiá a la polícia d’arrestar quina femna que siá que se vestiguèsse “coma un òme” (vejatz-ne lo dorsièr parlamentari). Mai que mai se portava un pantalon. La lei s’es abolida fin finala, mas fa dètz ans, la polícia s’i opausèt en argumentant que “podiá èsser utila dins de cases especials”.
 
La peculiara lei proveniá de l’epòca revolucionària, quand l’usatge de las braias venguèt un simbòl dels combatents de la Comuna de París. Foguèt modificada en 1909, quand s’aprovèt que las femnas podián portar un pantalon s’anavan a caval o a bicicleta. E, evidentament, degun se remembra pas quand foguèt lo darrièr còp qu’una femna foguèt arrestada per portar un pantalon.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Lutz
5.

#4 Mercès, t'aimi ! Non, francament, parlar d'occitan tota la jornada, n'avètz pas pro ? (encara que, urosament, aquí, se fa en òc…) :D

  • 2
  • 0
casa
4.

Vertat : HARTERA d'enténer tostemps discors victimizants linguisto centristas.
A cada article, i a un tipe qui sembla estar pagar entà trobar un ligam dab la lenga, cau pas desconar ...

  • 4
  • 0
BOURDON Auloron
3.

#2 Com soi jo qui n'èi pas trobat lo comentari deu noste amic "Vendeire de braias" au men agrat, que responi a la vòsta question:
- Non, ne tròbi pas normau la situacion juridica de l'occitan, e malurosament los esperits arcaïcs que son enqüèra hèra en França;
- En medish temps, entà har progressar l'occitan sus la via de la normalitat, que cau que la lenga nosta e servesca entà parlar de tot.

Que i a articles on deishar, devath, comentaris sus l'injustícia hèita a l'occitan.
Mes tà un article suu dret de las hemnas a portar pantalons, qu'atendi un comentari qui parle eth tanben d'aqueth subjècte.

Jornalet qu'ei un jornau entà parlar de tot, entà que l'occitan e i sia a mei anar mei ua lenga de comunicacion normau. Utilizar l'occitan entà parlar de l'occitan que'm sembla mortifèr.

Aquò dit, cadun qu'ei libre de deishar lo comentari qui volha deu moment qui respècte la Netiqueta, com cadun ei libre de jutjar cada comentari en clicant sus l'ua de las flechetas o l'auta.

Coraument

  • 2
  • 1
question
2.

Coma se pòt pas èstre d'acòrdi ambé #1 ? Trobatz que la situacion juridica de l'occitan es normala ??
Lo drech francés es pas arcaïc ?

  • 1
  • 0
Vendeire de braias Magasin
1.

En França i a pas que la legislacion sus las fremas e lor braias qu'es passaa de mòda. I es tantben la legislacion sus las lengas internacionalas coma l'occitan parlat d'Itàlia fins a Espanha !

  • 2
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article