Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Las gachas de Larzac son en plaça

Pels artistas, aquelas 21 gachas quilhadas son una crida a la vigilància per nòstre temps

S’agís de pèiras amontairadas, tiradas dels clapasses del causse, que forman de siloetas umanas
S’agís de pèiras amontairadas, tiradas dels clapasses del causse, que forman de siloetas umanas | Pierre Vuarin / Mediapart

Tèxte legit

Lo dimars 10 d’agost, 21 gachas foguèron quilhadas sus Larzac. L’installacion foguèt menada per la landartista Véronique Brill. Un projècte concebut e creat amb Pierre Vuarain e Gilles Allaire per celebrar lo soslevament de las populacions fàcia a l’espandiment del camp militar e las transformacions realizadas sul causse dempuèi trente ans. Pels artistas, s’agís tanben d’una crida a la vigilància per nòstre temps.
 
Près de Sant Martin de Larzac, 70 personas de l’endrech o solament de passatge dins la region an participat a l’installacion de las 21 gachas.
 
S’agís de pèiras amontairadas, tiradas dels clapasses del causse, que forman de siloetas umanas. Los bastidors las an cargadas d’un messatge artistic e politic: de pèiras dins un tèrra de resisténcia, una tèrra que viu e se transforma e crèa de ligams amb d’autres territòris qu’an viscut la meteissa istòria.
 
Aquela istòria l’escriguèron de familhas païsanas, la populacion de Milhau e totes los participants al movement de Larzac que se soslevèron. Puèi, los novèls estatjants, los artisans, los païsans e los artistas prenguèron la relèva per far viure aquel territòri economicament, socialament e culturalament. En octòbre de 2021, una replica d’aquela relèva s’organizarà sus plaça.
 
De notar qu’an volgut que las gachas sián bastidas per de personas divèrsas e vengudas de mai d’un endrech, coma aquò se faguèt al moment de la construccion del cortial de la Blaquièra entre 1973 e 1975.
 
 
 
 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

En Pèire Merviel
1.

Çò qu'es estat bastit a la Blaquièra se ditz una jaça e pas un cortial. Au mens sul Larzac.

  • 10
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article