Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Tolosa: reciclar d’ancians avions de linha per combatre los incendis

Una societat tolosana cèrca d’investidors per donar una segonda vida als avions de linha transformats en bombardièrs d’aiga

| Radio France / Kepplair Evolution

Tèxte legit

De cercaires de l’INP de Tolosa an transformat d’ancians avions de linha en de bombardièrs d’aiga e de produches retardadors del fuòc per amortar los incendis, una idèa indispensabla après l’èrsa d’incendis grèus qu’avèm patit al país coma tanben en Cabilia, Grècia, Turquia, Catalonha, Califòrnia e endacòm mai.
 
“L’actualitat mòstra qu’aviam rason tre 2012”, çò ditz a France Bleu David Joubert, un pilòt de linha e cofondador de Kepplair Evolution, la societat que pòrta lo projècte. L’idèa li passèt pel cap mentre que pilotava un avion de linha. Sul pic, Joubert se virèt devèrs la còla de Dominique Legendre, professor a l’INP de Tolosa e especialista de la mecanica dels fluids. Lo resultat es un sistèma que permet de largar 70 m3 d’aiga e de produches que retardan o amòrtan lo fuòc.
 
L’idèa de Kepplair Evolution es de metre aqueles avions al servici de l’Union Europèa dins l’estructura “RescEU” ont los estats membres meton de mejans en comun per luchar contra lo fuòc. Compte tengut dels incendis d’aqueste estiu, sembla una urgéncia. “Après una tala annada, esperam que los investisdors potencials prendràn consciéncia qu’es urgent de pèrdre pas de temps”, çò ditz Joubert.
 
En mai d’aquò, lo prètzfach de Kepplair Evolution permet de donar una segonda vida als ancians avions de linha destinats a èsser destruches.
 
 
 
 


abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

lo fabre olargues
1.

Çò melhor contra los incendis serià ajudar de pastres a abalir fedas dins cada canton , serià ajudar de pageses a s'instalar , daissar lo bòsc endevenir un èrmas gigant e puèi mandar d'avions escantir lo fuoc servis pas qu' a far ganhar d'argent a d'inustrials e politics podrits.

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article