Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Un projècte genetic vòl reviudar los mamots

Asseguran que la tòca es pas de crear d’atraccions de pargue zoologic mas de tropèls que pascan sus la tondra artica

| Thomas Quine

Tèxte legit

La reviudacion d’espècias escantidas pòt semblar un filme de sciéncia-ficcion, coma Jurassic Park. Totun, se ven de presentar Colossal, una societat tota nòva que prepausa lo desescantiment de cèrtas espècias. Dins aquela draia, la societat prepausa un projècte de 15 milions de dolars amb la tòca de far nàisser de mamots en sièis ans.
 
La còla scientifica que trabalha a la respelida d’aqueles enòrmes mamifèrs la baileja lo scientific de l’Universitat d’Harvard George Church, pionièr de la sequenciacion de l’ADN. Trabalhan sus la modificacion de l’ADN d’elefants asiatics, una espècia en perilh d’escantiment. Lo procès consistís a reprogramar de cellulas de la pèl dels elefants que pòrten d’ADN de mamot e a las far venir de cellulas maire. Los gèns responsables del pel, las jaças de grais isolant e d’autras adaptacions al freg s’identifican en comparant los genòmas dels elefants amb lo qu’an extrach dels mamots recuperats del permaglaç.
 
Los embrions se desvoloparián dins una elefanta o eventualament dins un utèr artificial. Se se complís las previsions, en 6 ans naisserián los primièrs mamots del sègle XXI, qu’en 10 o 12 ans serián d’especimens adultes.
 
La còla assegura que la tòca es pas de crear d’atraccions de pargue zoologic mas de crear de tropèls que pascan sus la tondra artica. Church a assegurat que se poiriá “potencialament far cent mila [mamots] a l’encòp en dos ans”.
 
 


abonar los amics de Jornalet

 
p

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
4.

#3 Es per amor que França non vòl multiplicar que clònas d'ela-meteissa. Aquò a un nom : xenofobia, l'asir de la diferéncia. Çò diferent deu disparéisser, ni main, ni mens. Coma los mamots, qué…

  • 0
  • 1
Doktor Mabuse
3.

#1 Per l'occitan, maugrat un molon de temptativas, totas son demoradas fins ara infruchosas.

  • 0
  • 0
Momota MILHAU
2.

#1 Ieu auriai dit aquò pels occitanistas.

  • 8
  • 0
Bodiu
1.

E pels occitans, quicòm de prevezit ?

  • 8
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article