Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La nívol de SO2 del volcan de La Palma es arribada al país

S’agís d’un dels gases mai abituals de las erupcions volcanicas. Çò qu’es arribat en Occitània implica pas cap de risc per la populacion

| EP / Reuters

Tèxte legit

La colada de lava del volcan de l’illa de La Palma (Canàrias) avança tot doçament mas en engolissent de centenats d’ostals e de culturas. Segon de donadas de l’Institut Vulcanologic de las Canàrias (INVOLCAN), l’erupcion emet cada jorn entre 7997 e 10 665 tonas de dioxid de sofre (SO2) dins l’atmosfèra. La nívol a atench Occitània.
 
Segon Midi Libre, la concentracion de SO2, qu’a ja tocat Catalonha, Aragon e lo Bascoat, èra febla dins lo sud del país dijòus passat. Segon las donadas de l’institut europèu Copernicus, la nívol cobrissiá ièr Gasconha e Lengadòc e uèi es tanben sus Guiana, Lemosin, Auvèrnhe, lo Daufinat e Provença.
 
 
Pas cap de risc en Occitània
 
Lo dioxid de sofre (SO2) es un dels gases mai abituals de las erupcions volcanicas. Es incolor e son odor es aspra. Causa d’irritacions sus la pèl e los teissuts, mai que mai al nas e als uèlhs, çò precisa Vilaweb. Totun, segon los expèrts, la nívol que subrevòla Occitània implica pas cap de risc per la populacion.
 
 
De gases fòrça nocius dins las Canàrias
 
Per contra, los abitants de las illas Canàrias lo pòdon ben patir. A mai, lo plan especial d’emergéncia entamenat per aquela erupcion a intensificat son dispositiu per l’arribada de la colada de la lava dins la mar a causa de las importantas explosions e emissions de gases fòrça nocius.

 



abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article