Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Carles Puigdemont detengut en Sardenha

Divendres a 16h, la cort d’apellacion de Sàsser l'a daissat en libertat sens cap de mesura preventiva. Deurà tornar davant lo jutge lo 4 d'octòbre

La polícia italiana deten dempuèi aqueste dijòus de ser lo president de la Generalitat de Catalonha en exili, Carles Puigdemont, a l’aeropòrt, puèi a la preson de l’Alguer, la vila catalanofòna de Sardenha. Deman, Puigdemont serà entendut per un jutge de Sàsser que ne decidirà la libertat o l'extradicion devèrs Espanha. Las reaccions suls rets socials son nombrosas.
 
La justícia espanhòla manten lo mandat d’arrèst estatal contra Puigdemont, mas lo mandat d’arrèst europèu èra suspendut per la Cort de Justícia de l’Union Europèa. Segon los avocats de Puigdemont, la justícia espanhòla a fach una jonglariá e la detencion seriá irregulara.
 
L’Assemblada Nacionala Catalana e d’autres collectius cridan a protestar aqueste matin en Catalonha, mai que mai davant lo consolat italian de Barcelona.
 
Puigdemont anava a l’Alguer, en qualitat d’eurodeputat, per participar a la 33a edicion del festenal cultural Adifolk. A mai, èra previst que rescontrèsse l’assemblada dels cònsols independentistas de Sardenha e de representants dels partits sardes. 


16h00: Puigdemont mes en libertat

Lo jutge sarde a daissat Puigdemont en libertat sens cap de mesura preventiva. Deman deurà declarar davant la cort d’apellacion de Sàsser, que deurà decidir se la detencion èra legala o pas. Mentretant, los avocats de Puigdemont an demandat de mesuras a la Cort Generala de Justícia de l’Union Europèa.

18h00 : Puigdemont liure almens fins al 4 d'octòbre

Lo president quita la preson en libertat. Lo jutge li a tornat la libertat de se desplaçar en Euròpa. Deurà tornar davant las autoritats judiciàrias lo 4 d'octòbre.



 
11h40: Conferéncia de premsa de l'avocat de Puigemont, Gozalo Boye, e de l'eurodeputat Toni Comín, vicepresident del Conselh per la Republica Catalana



14h00 Compareissença del President de la Generalitat de Catalonha Pere Aragonés




18h00 Puigdemont quita la preson en libertat


 
 

 
 
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
6.

Raimon: Diguem NO !

Ara que sèm junts,
Dirai lo que tu e jo sabem,
E que sovent oblidam

Avem vist la paur
Ser lei per a tots,
Avem vist la sang
Que sol fa sang,
Ser lei del mond.

No !
Disi no !
Digam no !
Nosautres no sèm d'aquel mond.

Avem vist la fam
Ser pan
Dels trabalhadors.

Avem vist
Tancats a la preson,
Homes plens de rason.

No !
Disi no !
Digam no !
Nosautres no sèm d'aquel mond.

No !
Digam no !
Nosautres no sèm d'aquel mond !

  • 17
  • 0
Flo Pal Bèlpuèg
5.

Qu'una vergonha ! Mentretant lo vielh Joan Carles se passeja com un gal.

  • 15
  • 0
Entorlopas Sens Frontièras
4.

De metòdes dignes de Bielorussia.

  • 13
  • 0
Franc Bardòu
3.

#2 & #1 Aquò nos remembra tanben que ni França ni Italia non son abregadas de las decisas fascizantas dominant actualament en Espanha politica centrala. Lo fascisme fonciona subre la páur (aicí, la páur d'unes independentismes aflaquissent possiblament unes estats imperialistas) e subre l'orror de la solidaritat sociala e de la redistribucion de las riquesas. A partir d'aqueles dos elements, aicí presents, los comportaments "fascizants" d'unes estats a priori non-fascistas (plan segur) non nos devon suspréner.

  • 14
  • 0
Sauta-Barrièra
2.

M'estona sonque a mitat, auriai puslèu pensat que riscava mai en França, quand venguèt a Perpinyà per exemple. L'excès de zèli d'Itàlia nos rementa qu'Euròpa maastrichiana es mai solidària dels Estats que non pas dels pòbles.

  • 14
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article