Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Itàlia: es partit lo debat sus l’illegalizacion dels partits faissistas

Per la CGIL, los faches de dissabte fan pensar a l’esquadrisme qu’en 1919 pausèt la basa del faissisme e de la dictatura

Tèxte legit

Es partit en Itàlia lo debat sus l’illegalizacion dels partits faissistas après las atacas que las patiguèron dissabte passat a Roma lo sèti del sindicat CGIL e l’espital Umberto Ir en seguida d’una manifestacion contra l’obligatorietat del passador covid. Lo bilanç dels rambalhs foguèt de 38 policièrs nafrats, 600 manifestants identificats e 12 detenguts, dont lo cap del partit neofaissista Fòrça Nòva, Roberto Fiore, e lo dirigent de sa seccion romana, Giuliano Castellino. Segon lo govèrn italian, la manifestacion foguèt un pretèxt dels neofaissistas per atacar las institucions.
 
Ara, la CGIL demanda la dissolucion de “totas las formacions que s’identifiquen amb lo faissisme”, çò a dich lo secretari general Maurizio Landini. “Es lo moment d’o dire clarament”. La demanda del principal sindicat italian es sostenguda per la majoritat de las fòrças politicas italianas. Pel ministre del trabalh e de las politicas socialas, Andrea Orlando, s’agís de “bastir d’espleches per defendre la republica e la democracia amb mai d’eficacitat”. Son partit presentarà diluns al Parlament, a l’iniciativa del deputat Emanuele Fiano, una mocion urgenta per exigir que s’enebisca los partits faissistas.
 
Aquela demanda l’an joncha quitament lo Movement 5 Estelas e los partits d’extrèma drecha de la Liga e de Fraires d’Itàlia. Silvio Berlusconi a telefonat a Landini per li manifestar son sosten.
 
 
“Jamai pus de faissisme”
 
Per la CGIL, los faches de dissabte fan pensar a l’esquadrisme qu’espeliguèt en 1919 e que menèt a la fondacion del Partit Nacional Faissista e a la dictatura que la visquèt Itàlia pendent mai de 20 ans.
 
Amb la tòca de desmembrar pas l’istòria, la CGIL a cridat a manifestar dins las principalas vilas d’Itàlia dissabte que ven jol lèma “Jamai pus de fascisme”.
 
 
“Lo faissisme es pas una opinion, es un crime”
 
De son latz, l'Associacion dels Partisans d'Itàlia, l’ANPI, s’es associat a la condemnacion en remembrant una frasa de l’ancian president Sandro Pertini: “Lo faissisme es pas una opinion, es un crime”.
 

 
 
 
 

abonar los amics de Jornalet

 


 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
2.

#1 En França, non sabio, que i vau gaireben jamai. Mas en Occitania, dins lo vilatge que i demòri despuèi 2004, la meitat dels votants vòtan per l'extrèma-dreita.

  • 3
  • 0
francesc palma
1.

En Italia es dels païso on se poden trobar amb fachistas o manifestacions fachistas. Jo m'o e trobat duas vegadas en viatges de vacances. En canvi a França qu' i ai estat mai vegadas, jamai m'e trobat personas fachistas ni manifestacions.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article