Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

COP26: compareissença d’un ministre de Tuvalu amb d’aiga fins als genolhs

Lo ministre dels afars estrangièrs a volgut avertir que la pojada del nivèl de la mar poiriá negar de païses entièrs, coma lo sieu

Tèxte legit

Lo ministre dels afars estrangièrs de Tuvalu, Simon Kofe, a fach son intervencion vidèo dins la COP26 de tal biais qu’a atrach l’atencion dels rets socials. Kofe i apareis dins la mar, l’aiga fins als genolhs, per avertir en imatge del risc que la pojada de nivèl de la mar pòsca negar de païses entièrs, coma lo sieu.  Las illas Tuvalu son un archipèla de l’ocean Pacific que compta 11792 abitants.
 
“La compareissença situa la COP26 al costat de la vida reala dins las illas Tuvalu a causa dels efièches del cambiament climatic e de la pojada del nivèl de la mar, e met en evidéncia l’accion audaciosa que l’efectua Tuvalu per abordar las questions tant urgentas de la mobilitat umana”, çò a dich lo ministèri dins un comunicat.
 

 



 
abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Tavelon
1.

Mercé per aquel article, son contengut es fòrça interessant. Podiam passar a costat d'un tal eveniment.
Pasmens ai una resèrva sus sa forma, e donc comenti dins la rubrica comentaris.
Ai pas retrobat lo mot "compareissença" endacòm mai que dins Jornalet, emplegat aicí dins lo títol puèi dins lo tèxte. Vòl dire "comparucion" ?..probable.
Seriá un neologisme de mai, per apiadar l'ego de qualque redactor ? (sindròme d'Arvei Cassinhac).
Benlèu m'engani complètament, mas sèm fòrça locutors a dire "comparucion", mot enregistrat dins los diccionaris occitans.
Enfin al paragraf 2, supausi que "compareissença" vòl dire puslèu "declaracion" ("statement" en anglés)...encara qu'aquí "comparucion" se poiriá comprene.
Escrivètz dins l'urgéncia, e comenti a mon aise, mas enfin perqué pèrdre de temps a inventar de mots dont los equivalents corrèctes son ja a posita ?
Viva (visca se volètz) los neologismes !.. quand son necessaris per seguir l'evolucion del mond.

A qual escrivi aquí ? vai-te'n saupre. En tot cas a qualqu'un qu'es consent per que li responda.


  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article