Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Serbia: un nòu mineral per alimentar de veituras electricas menaça la region de Loznica

Los abitants refusan de sacrificar la region al nom de la transicion energica d’Euròpa

| Miroslav Mijatovic

Tèxte legit

La societat multinacionala minièra Rio Tinto compta d’esplechar un immens jaç de jadarita en Serbia. Aquel mineral es ric en liti e bòr, indispensables als panèls solars e a las batariás electricas. Los abitants de Loznica refusan de sacrificar lor region al nom de la transicion energetica d'Euròpa, çò rapòrta Reporterre. Sustot pr’amor que la region es ja polluida dempuèi 2004 quand Rio Tinto comencèt d’explorar lo sossòl de la region de Loznica en provocant de pèrdas d’arsenic.
 
Dins aquela region, ont passa lo riu Jadar, descobriguèron en 2006 un nòu mineral que nomenèron “jadarita”. La jadarita es compausada de sòdi, liti, bòr, silici, idrogèn e oxigèn jos la forma d’idroxid de silicat de sòdi, liti e bòr (LiNaSiB3O7(OH)). Se tracta d’una potenciala sorsa de liti, emplegat a la fabricacion de batariás, e de bòr, emplegat dins los panèls solars e las eolianas. Rio Tinto compta d’extraire de tonas d’aquel nòu mineral a partir de 2026 e vòl investir 2 miliards d’èuros en Serbia per venir lo prinicipal productor de liti en Euròpa.
 
Dins sos comunicats, Rio Tinto afirma que la mina de Loznica poirà produire de liti per alimentar mai d’1 milion de veïculs electrics per an. Una perspectiva qu’a lo supòrt del govèrn sèrbe: aqueste sosten los arguments de la multinacionala e lausa las oportunitats economicas pel país.

 



abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Bodiu
2.


Borsa :

https://www.google.com/finance/quote/RIO:ASX?sa=X&ved=2ahUKEwjO5q_62Y_0AhWsx4UKHfCaBL8Q3ecFegQIDBAU&window=5Y

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article