Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'AranCastièro

Vielha: se remetrà deman lo prèmi Robèrt Lafont a Frederic Vergés

Aquel guierdon de la Generalitat de Catalonha s’autreja a las personas e collectius distinguits per las defensa, projeccion e promocion de l’occitan

Tèxte legit

Se tendrà deman divendres a Vielha (Castièro), la ceremònia d’autrejament del 6n Prèmi Robèrt Lafont a l’aranés Frederic Vergés Bartau. Aquel guierdon lo decernís la Generalitat de Catalonha a las personas e collectius destriats per las defensa, projeccion e promocion de l’occitan, lenga oficiala al Principat de Catalonha dempuèi 2006.
 
Vergés foguèt pionièr en l’ensenhament de l’occitan en Aran dins los ans 1970 e puèi formèt d’ensenhaires per metre l’occitan aranés dins las escòlas d’Aran. Es autor del PetitDiccionari e ara es a confeccionar un lexic fòrça pus espandit.
 
Lo Prèmi Robèrt Lafont de la Generalitat foguèt instituit en 2010 per la Direccion Generala de la Politica Lingüistica. Los laureats de las edicions anterioras son Pèire Bèc (2010), Felip Gardy (2012), Jacme Taupiac (2014), la Fondacion Musèu Etnonologic dera Val d’Aran (2016) e Georg Kremnitz (2018)



abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

La Val d'Aran es de las region ont es conserva la fonetica de la lenga classica del temps dels Trobadors, amb las finalas atonas -A e non amb -O. Los esforces per arribar a coseguir la reforma grafica de la lenga moderna occitana, costet quasi un segle; son los mateissos motius que per la fonetica moderna occitana: L' unitat de tots los dialectes de la lenga d'Oc. Que la lenga d'Oc no s'isolàs de la resta de las lengas neolatinas e especialment del català. L'unitat amb la lenga classica dels trobadors. Lo prestigi de la lenga, etc.

  • 3
  • 2
P. Pojada
1.

Un prèmi plan meritat per un actor màger de la lenga occitana. Felicitacions.

  • 15
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article