Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Guadalope: las mesuras anticovid de l’estat francés desencadenan las protèstas

Lo passador sanitari es “la beluga” qu’a alucadas de grandas mobilizacions

| @BrunoBalmokoun

Tèxte legit

Las illas caribencas de Guadalope enregistran, dempuèi dijòus passat, las mobilizacions mai importantas contra las mesuras sanitàrias qu’i impausa l’estat francés. Las protèstas respondon a la crida dels sindicats e d’associacions ciutadanas contra lo passador covid e la vaccinacion obligatòria dels personals de la santat, e s’estendon en Martinica. Lo president francés, Emmanuel Macron, a qualificada la situacion de “fòrça explosiva” e i denóncia de “manipòlas” de l’informacion. Pasmens, i a mandats 200 gendarmas e 40 policièrs d’elèit, çò que fa un total de 2250 agents de las fòrças de l’òrdre sus plaça.
 
Lo representant de l’estat francés rapòrta que se crèma de bens publics, que se lança de pèiras sus las fòrças de l'òrdre, que i a d’actes de vandalisme, que se blòca las estradas e los accèsses als espitals. Aquò justificariá l’alta al fuòc que l’a decretada lo prefècte de l’illa, Alexandre Rochatte, entre 18h e 5h.
 
 
Malèsser social e identitari amb frança
 
Segon Patrick Karam, vicepresident del conselh regional de l’Illa de França nascut en Guadalope, “lo passador sanitari es la beluga” mas en realitat “i a un malèsser social, un malèsser identitari en çò que tanh a la Republica Francesa, un sentiment creissent de pèrda de nivèl de vida e d’abandon”.
 

abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Paul POINTE-à-PITRE
7.

L'avantage avec cette épidémie c'est que les antivax fachistes, antisémites, homophobes, sexistes, terreplatistes, QI inférieur à 80 (les Antillais et autres Gilets jaunes) vont tous mourir du COVID et les gens de bien, dont les lecteurs progressistes du Jornalet, seront enfin entre eux.

  • 5
  • 7
Joan-Pèire Soulié
6.

#2 ... e per èsser exaustiu, dire que i a mond d’esquèrra que volontan la vaccinacion ...

  • 2
  • 0
MOSCA CANHISCA
5.

#1 Jornalet ne defend pas lo poder, ne defend pas a Macron. Que repòrta dísers e fèits, qu'ei diferent. Se publica un editoriau sus aqueths eveniments, probable Jornalet qu'exprimirà la soa solidaritat dab Guadalope. Ací, qu'avem un article de hons, com dens totas las gasetas, mes que voleretz que Jornalet estosse un panflet.

  • 13
  • 0
L Espitau que se trufa de la caritat
4.

Emmanuel Macron denóncia de “manipòlas” de l’informacion ? Emmanuel Macron denóncia de “manipòlas” de l’informacion ? E de que puta nos fai aquel arlèri de "nossòmzanguèr" e de "que me venguen cercar" dempuèi qu'es au poder amb tota sa còla ?

  • 7
  • 1
L\'Espitau que se trufa de la caritat
3.

Emmanuel Macron denóncia de “manipòlas” de l’informacion ? Emmanuel Macron denóncia de “manipòlas” de l’informacion ? E de que puta nos fai aquel arlèri de "nossomzanguèr" e de "que me venguen cercar" dempuèi qu'es au poder amb tota sa còla ?

  • 10
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article