Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Es lo jorn internacional contra la violéncia de genre

Se causiguèt aquel jorn per commemorar lo violent assassinat de las sòrs Mirabal, tres activistas politicas assassinadas lo 25 de novembre de 1960

Tèxte legit

Lo 25 de novembre foguèt declarat jorn internacional contra la violéncia de genre en julhet de 1981, dins l’encastre de la primièra Trobada Feminista de l’America Latina e de la Cariba, que se debanèt a Bogotà (Colómbia). En aquela amassada las femnas denoncièron la violéncia de genre dins lo domeni domestic e mai la violacion e lo secutament sexual dins lo domeni dels govèrns, en i inclusent la tortura e los abuses que patissián fòrça presonièras politicas.
 
Se causiguèt aquel jorn per commemorar lo violent assassinat de las sòrs Mirabal (Patria, Minerva e Maria Teresa), tres activistas politicas assassinadas lo 25 de novembre de 1960 mentre qu’anavan a Puerto Plata per vesitar lors marits empresonats, en mans de la polícia secreta del dictator Rafael Trujillo en la Republica Dominicana. Dedé Mirabal, que demòra en Belgica, es l’unica de las quatre sòrres qu’a subreviscut. Lors cadavres estroçats apareguèron al fons d’una barranca. Pel movement popular e feminista de la Republica Dominicana, istoricament, aquelas femnas an simbolizat la lucha e la resisténcia. En 1999, l’ÒNU oficializèt lo 25 de novembre coma Jorn Internacional per l’Eliminacion de la Violéncia contra las Femnas.
 
 

abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Mesquin
2.

Mercés a Jornalet per aquest article. Es important de rememorar la condicion imperfiècha de nòstra istòria e realitat present, sustot an aqueles que benlèu aquò lor fa vomir.

  • 2
  • 0
Ugenon
1.

Aquò es sobretot lo jorn dau wokisme... tè !

  • 0
  • 7

Escriu un comentari sus aqueste article