Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Un mirador per espiar lo cèl estelat a Hautacam en Bigòrra

Lo Pargue Nacional dels Pirenèus vòl tornar connectar los abitants e los vesitaires d’aquelas valadas amb la beutat del cèl nuechenc

Lo mirador es estat installat dins la Resèrva Internacionala de Cèl Estelat (RICE), creada en 2009
Lo mirador es estat installat dins la Resèrva Internacionala de Cèl Estelat (RICE), creada en 2009 | L. NEDELEC - Parc national des Pyrénées

Tèxte legit

Lo Pargue Nacional dels Pirenèus a installat a la cima de l’estacion d’Hautacam (Lavedan) un mirador de nuèch que prepausa de se (tornar) connectar amb lo cèl estelat. Un esquipament que pren plaça dins tot lo dispositiu de lucha contra la pollucion luminosa dins tot lo departament dels Nauts Pirenèus, çò rapòrta France 3.
 
Rendètz-vos a la cima de l’estacion d’Hautacam près del pargatge de Tramassèl per descobrir aquela nòva installacion: un mirador per espiar lo cèl estelat a Hautacam en Bigòrra. A l’origina del projècte, i a lo Pargue Nacional dels Pirenèus, que vòl tornar connectar los abitants e los vesitaires d’aquelas valadas amb la beutat del cèl nuechenc.
 
 
Luchar contra la pollucion luminosa
 
Aquel projècte s’endraia dins un camin mai larg qu’a per amira de demesir la pollucion luminosa dins los Pirenèus. Per tant, lo mirador es estat installat dins la Resèrva Internacionala de Cèl Estelat (RICE), creada en 2009. Recampa 247 comunas e s’espandís sul 65% del departament.
 
Lo mirador prepausa als amoroses del cèl una taula pedagogica qu’explica las constellacions en escritura fosforescenta e un “banh de nuèch” ont los vesitaires son convidats a s’alongar per observar confortablament las estelas.
 
Lo Pargue Nacional dels Pirenèus apond que lo 40% dels fluxes de lum emeses per l’esclairatge public se’n van devèrs lo cèl, çò que congrèa de pollucion luminosa. Es lo grand combat de la RICE: reduire l’intensitat luminosa de las vilas e vilatges la nuèch mas tanben trobar un biais de redirigir lo lum cap al sòl.
 
Seriá saique important de prepausar que los tèxtes poguèsson tanben èsser fornits en occitan.
 
 
 

 
 
 
abonar los amics de Jornalet

 

 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article