Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

60 ans dels carbonièrs de la Sala

Una cauma metèt en evidéncia lo comportament colonial de França envèrs Occitània

Tèxte legit

An passat los 60 ans de la cauma dels carbonièrs de la Sala, un eveniment istoric fondamental pel reviscolament nacional occitan qu’anèt delà los limits d’una simpla protèsta de caractèr professional. L’origina del conflicte la cal cercar en 1960, quand lo president francés Charles de Gaulle comencèt un procès de reconversion e de desacceleracion de l’indústria francesa del carbon davant la dobertura del mercat francés a las importacions de carbon american e de petròli arabi. Lo carbon francés, e l’occitan de rebucada, èra pas pro competitiu e caliá afrontar una dura reconversion d’un sector que donava d’emplec a de milièrs de minaires.


Lo 24 de novembre de 1961, fa uèi 60 ans, mai de 5000 personas manifestèron a la Sala contra los licenciaments e transferiments de trabalhadors dins los bacins carbonifèrs de Roergue. La marcha seguissiá una cauma començada 5 jorns abans quand qualques desenats de minaires s’embarrèron dins las galariás carbonifèras. La cauma, convocada pels sindicats de raiç francesa, tenguèt sul pic lo sosten actiu de la populacion locala e las simpatias de fòrça sectors de la populacion de la Republica Francesa, dels mèdias e quitament d’una partida de la glèisa catolica, ben talament que lo jorn de Nadal de 1961 se diguèt una messa dins las minas pels caumaires.
 
La protèsta se radicalizèt, qualques enfants de minaires comencèron una cauma de la fam en sosten e tot Roergue decretèt la cauma generala coma gèst de solidaritat amb los minaires enclauses, çò que menèt a la talhada de las principalas rotas. Fin finala, jos una fòrta pression, lo Ministèri de l’Indústria arribèt a un acòrdi amb los caumaires, qu’acabèron la protèsta lo 20 de febrièr de 1962. La cauma dels minaires aviá durat dos meses que desvelhèron tot lo país. S’obtenguèt qualques acòrdis mas pas lo cambiament substancial de la politica industriala. Per contra, la cauma aguèt de consequéncias fondamentalas per Occitània e per l’occitanisme.
 
Dins aquel sens, lo viu interès dels partits franceses d’esquèrra per aquela causa s’esfumèt a mesura que la cauma metiá en evidéncia lo comportament colonial de França envèrs Occitània. Cada jorn que passava, fòrça occitans comprenián que lo conflicte aviá, tanplan, una dimension politica relativa al tractament que París donava a las regions, justament a un moment istoric ont fòrça païses d’Africa e Asia obtenián l’independéncia. D’aicí a prepausar un novèl modèl d’estat i aviá pas qu’un pas. La cauma de la Sala representèt l’espelida de la consciéncia occitana dins una granda partida de la populacion del país.
 
Un factor clau de la cauma accelerèt aquel cambiament dins las consciéncias: l’usatge majoritari de la lenga occitana pels minaires. Lo fach que las cançons e las afichas de protèsta foguèsson en occitan joguèt un ròtle important dins aquela revelhada nacionala. Pauc a pauc, fòrça gents comprenguèron que dins aquel conflicte i aviá quicòm mai qu’una protèsta professionala. Lo conflicte minièr èra la poncha d’un icebèrg grandàs qu’èra estat amagat pendent fòrça sègles. A París s’avisèron tanben de tot aquò e per aquela rason las simpatias inicialas dels mèdias e dels partits d’esquèrra s’esfumèron, sustot quand qualques unes comencèron d'emplegar de concèptes inedits coma “descolonizacion interiora”.
 
Aquel occitanisme emergent mas desmantelat foguèt reculhit inicialament per l’Institut d’Estudis Occitans (IEO). Pauc de temps apuèi, a Narbona se creèt lo Comitat Occitan d’Estudis e Accion (COEA), nòvela organizacion activista menada per Robèrt Lafont. Lo COEA subiguèt una fòrta influéncia dels procèsses descolonizaires e se placèt sus de posicions plan d’esquèrra. En 1968, en plen periòde de revòltas d’estudiants, l’occitanisme madurèt politicament e, tres ans apuèi, lo COEA se dissolguèt per far nàisser Lucha Occitana, un movement politic mens internacionalista e que jonhiá la lucha sociala a la lucha autonomista.
 
Amb lo sosten de Lucha Occitana, Robèrt Lafont ensagèt se presentar a las eleccions presidencialas de 1974, mas sa candidatura foguèt pas validada pel Conselh Constitucional de França. D’aquela campanha entrepachada ne nasquèt una organizacion transversala, apelada Volèm Viure al País (VVAP). Malgrat que Lucha Occitana aguèsse pas una vida fòrça longa e se dividiguèsse lèu en divèrses grops, aquela organizacion portèt la rompedura definitiva amb un occitanisme ancian de caractèr cultural e isolacionista encarnat, sustot, dins lo movement del Felibritge. Los faches de la Sala impliquèron una modernizacion de l’occitanisme, la presa de consciéncia d’un larg sector de la societat occitana e la compreneson que la defensa del país occitan es pas solament una question culturala, mas tanben economica, politica e administrativa.
 
60 ans apuèi, la memòria collectiva occitana manten viu lo remembre de la revòlta de la Sala. Son fòrça las expressions literàrias, musicalas o artisticas qu’i fan referéncia. Un dels libres mai coneguts sus aquela question se publiquèt en 1975 per Vent Terral. L’òbra, entitolada Decazeville. Los carbonièrs de la Sala, amassa de tèxtes de Joan Bodon, Sèrgi Mallet, Andrieu Pradpèl e Ives Roqueta. Fòrça cançons actualas i fan tanplan referéncia e mai recentament, a l’escasença del 50n anniversari dels faches, se donèt la primièra de l’espectacle “Brasero”, creat e desvolopat per l’associacion Mescladís. Aquel espectacle èra protagonizat per d’artistas locals de Roergue, e tornava utilizar de cançons e de tèxtes ligats a aqueles faches.
 
 
 

 
 
 


abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Papet-Barricadas
5.

Ah ! Los valents Carbonièrs de la Sala ! Precursors de Lip ! Idem qu'Occitània, una utopia qu'a quincanelat. Coma plan d'autras. Es la vida. Ni mai ni mens. Marcha pas a cada còp. E n'es atal de l'andana del Mond...

  • 0
  • 0
Franc Bardòu
4.

"Los salariats de la SAM, occitans sens o saber, cantan l'internacionala, la cançon del desespèr". L'istòria repepièja e la mondializacion capitalista continua son camin d'inexorabla avaliment dels pichons païses…

  • 3
  • 0
Ribeiròl
3.

Bonjorn,
Soi consent per dire qu'en 1960 l'occitan, dins sas formas roergatas, èra la lenga de trabalh de fòrça carbonièrs... "Occitans sens o saber", escriguèt Joan Bodon, efectivament i aviá pas entre eles cap de presa de consciéncia occitanista, quand retrobèssem una o doás personas que felibrejavan. Vòli dire que segon que i se metèron a un o a dos per portar la bandeiròla en occitan, podèm doblar l'efectiu dels contestataris occitanistas.
Vertat qu'aquel afar de dròlles aganits, n'aviái pas entendut parlar, grand pena que la CGT agèsse instrumentalizats d'enfants.
Quin pecat d'aver pas mençonat Ives Roqueta dins l'article ! Es el, çaquelà, qu'engimbrèt la publicacion del libre "Los Carbonièrs de La Sala"... (i a pas escrich "Decazeville" dins lo títol, l'ai entre las mans).
Las barraduras de las minas de carbon se faguèron progressivament sus l'ensemble de l'exagòn, las regions minièras del nòrd de França se'n son pas relevadas.
Dins aquela pontanada, rapèli que los occitanistas critiquèron atanben l'espleitacion del gas de Lac (Pirenèus Atlantics), non pas perque l'arrestavan, mas per çò que la metián en plaça... Es un afar un pauc doblidat d'uèi.

Del punt de vista de la lenga de l'article, encara fòrça ispanismes aquí, mas coratge ! i arribaretz, comprenèm vòstras dificultats e vos mercejam per vòstra amistat.

  • 16
  • 6
Olivièr
2.

Mercé a Jornalet de nos remembrar aquela cauma dels carbonièrs de la Sala. 60 ans puèi, son los (ancians) salariats de la Societat Avaironesa de Metallurgia que son a luchar per que lo bacin de la Sala crebèsse pas: eles tanpauc que se daissaràn pas tòrcer !
Atencion, se parla a la fin de l'article del libre "Los carbonièrs de la Sala" d'Ives Roqueta: demest los autors, i a un polit tèxte d'Andrieu Pradèl (e pas "Pradpèl" coma avètz escrich).
En legissent lo vòstre article, soi estabosit de saber que d'enfants de carbonièrs aguèsson fach la cauma de la fam: o sabiái pas (aviái legit que de carbonièrs la faguèron, mas pas los dròlles!). Per anar mai luènh, se pòt escotar tanben l'emission Conta Monde de França Blau Occitània amb l'istorian Remesi Puèg, difusada non i a gaire: https://www.francebleu.fr/emissions/conta-monde/toulouse/los-carboniers-de-la-sala

  • 14
  • 0
Farrebica
1.

Aquela lucha occitana es autra causa mai remirable que lo moviment "woke" e "cancel culture" actual? que nos ven d'Amèrica e dels "bobos" francimans de París .

  • 17
  • 13

Escriu un comentari sus aqueste article