Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Regions e Pòbles Solidaris a presentat un manifèst per una republica federala francesa

Aquel document serà la basa del programa de la federacion a las eleccions legislativas per influir sul debat politic d’abans la presidenciala

Tèxte legit

La Federacion Regions e Pòbles Solidaris (RPS) presentèt dimècres a París un manifèst amb setanta proposicions per que l’estat francés venguèsse una republica federala. Aquel document serà la basa del programa de la federacion a las eleccions legislativas que venon, amb la tòca d’aumentar sa representacion —cinc representants a l’Assemblada Nacionala francesa—, mas aquel partit vòl tanben influir sul debat politic d’abans l’eleccion presidenciala d’abril.
 
Dins aquel sens, après dos ans de pandemia, RPS remarca que la crisi sanitària a reversat la vida de totes los ciutadans e a fach veire las feblesas de l’estat francés dins totes los domenis: santat, economia, vida democratica, etc. “Per superar la pandemia e afrontar los enjòcs environamentals e climatics, es necite de cambiar de paradigmas e de far pròva de resiliéncia”, çò explica la formacion.
 
A la presentacion del manifèst an participat lo president de la federacion, Gustau Aliròl, e los deputats Paul Molac —impulsor de la lei de defensa de las lengas minorizadas— e Jean–Félix Acquaviva, que fan partida del grop parlamentari Libertats e Territòris dins l’Assemblada Nacionala francesa.
 
La federacion Regions e Pòbles Solidaris amassa una tretzena de formacions politicas del Bascoat, de Catalonha Nòrd, Bretanha, Corsega, Alsàcia e d’Occitània.
 
 



abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Montsegur
43.

#34 Clar! Es pecat de veire lo nivèl dels comentaris e dels censors (linguistics, politics, vaccinistas o autres..) qu'aiman metre de poces roges alloc d'escambiar e de charrar! Jamai vist una revista que los comentaris son tan negatius! Benlèu es l'occitanisme de uèi....

  • 2
  • 0
Montsegur
42.

#6 E...?

  • 2
  • 0
Occitània "Triomfant" ? RIP
41.

#40 Dire qu'es plegat per l'occitan a res d'ironic, es una constatacion. La luciditat es pas d'ironia.

  • 3
  • 3
ltrobat
40.

#38 Un còp mei, l'ironia qu'ei la sola responsa deus qui n'an pas fotut arren per la lenga e la cultura nosta...

  • 1
  • 1
Lo Risolièr
39.

#37
Car l'shtronfs (es gextromhs en luixonés) vertadièrs son los occitanistas.

  • 6
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article