Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Una nòva federacion de partits regionalistas amassa Bastir e Provença Nacion

La Federacion dels Païses Units arriba un mes après que Regions e Pòbles Solidaris refusèt l’integracion del Partit Breton per de rasons ideologicas

| Pays Unis

Tèxte legit

Lo 15 de genièr passat, se fondèt a París una coalicion de partits regionalistas e nacionalistas qu’an per tòca de se presentar ensems a las eleccions legislativas francesas de junh venent. Nomenada Federacion dels Païses Units, es fondada pel Partit Nacionalista Basco (EAJ-PNV), lo Partit Breton, lo Partit Loren, Bastir Occitània e Provença Nacion (escrivon Prouvènço Nacioun). Cap d’aqueles partits a pas jamai agut de representacion a l’Assemblada Nacionala francesa.
 
La Federacion dels Païses Units (FPU) serà la segonda coalicion d’aquela mena. Dempuèi 1995, existís Regions e Pòbles Solidaris (RPS) que fedèra 14 partits e organizacions membres de l’Aliança Liura Europèa (ALE). La diferéncia entre las doas federacions es mai que mai ideologica; los partits que compausan FPU son mai que mai de drecha, e mai sovent se definiscan pas de drecha ni d’esquèrra.
 
Precisament, la fondacion de Païses Units arriba un mes après que Regions e Pòbles Solidaris refusèt l’integracion del Partit Breton per de rasons ideologicas. Lo vèto arribèt de l’Union Democratica Bretona, sòci d’RPS e principal partit breton pel nombre de vòtes.
 
 
Indignacion de l’Assemblada Occitana
 
Dins l’occitanisme tanben s’es fach ausir de voses indignadas envèrs FPL, mai que mai en Provença. Segon un comunicat de l’Assemblada Occitana (AO) “Provença Nacion a de posicions ostilas a l’unitat de la lenga occitana”, es a dire que “pretend que lo provençau seriá pas dins la lenga occitana”. Per tant, l’AO considèra que “Bastir-País Nòstre agís per immoralitat en traïssent leis occitanistas provençaus”.
 
De soslinhar que dins las darrièras eleccions regionalas, l’occitanisme de Provença aviá pres de vam amb una nòva candidatura clarament occitanista qu’obtenguèt un 2,18% dels vòtes.
 
 
 
 


abonar los amics de Jornalet

 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
33.

La lenga d'Oc es tot l'espaci des de Nissa a Bordèu e des de Lemotges a Narbona, que se digan Països Oc me pareis molt ben. Lo que cal es que la Lenga d'Oc sia amb la grafia e la fonetica dels trobadors. Al Comtat de Nissa i a una grafia especiala felibrenca mas que respecta las -A finalas. Cresi que la melhor maniera de se relacionar es a las bonas e pas res d'insults e menyspreus. Las duas parts estan dins lo mateis panier,e se la reforma occitana foguet un gran avanç, la lenga es mai parlada en Provença. Los Provençals o legison talment coma o escriuen: Tanca la porto Mario. E los occitanistas escriuen Tanca la porta Maria ,mas o pronuncian Tanco la porto Mario. Mai o manca, no i a molta diferencia d'una i altra part. Los joves provençals segurament la major part vesen que la fonetica occitana es melhor.,e aital es una gran causa que cal aprofitar per anar ensembles.

  • 4
  • 1
Question pour un champion
32.

#31 Òc, un escambi sul sèxe dels anjos... Per contra, aicí sus "Jornalet", es lo primièr còp qu'enteni parlar d'aquò, de "Provença nacion"... Aquo m'interessa : vau véser quin son los mejans qu'an previst per se tirar de l'androna exagonala, una pista de seguir, benlèu que fan autra causa que de sonque bracejar lo vent coma los del monde virtual occitanista

  • 3
  • 3
S.A.R. Antoni Tonens Reiaume de Patagonia
31.

#30 Lo cas "Jophar Vorin" es tanben una autra explica d'aquel estranh univers parallèl occitanien.

  • 9
  • 7
X-Files "Oc"
30.

Aquel mond virtual "occitan" " que se viu coma un univers parallel es afascinant ! Pas diguns ne parla e pasmens se persuada d'a fons qu'es real. Cercatz sul net "Homme de Taured" e aurètz una clau per comprene aquela andana.

  • 9
  • 4
Gerard Cairon Florentin d Albigés
29.

#27 me demandi se tota aquela comèdia me fa rire o me dona enveja de plorar...
Per ieu,çò important, aquò's seriá primièr, de reforçar la consciencia de l'unitat de l'ensem dels países occitans, donc d'Occitània.
Que los gropusculs s'entremesclen , se carpinhen, se manquen , se tòrnen amistosar, me'n chauti pas mal ( e meti tanben Assemblada occitana dins la saca )
Mas las incoerencias pòrtan tòrt a l'occitanime tot, e sabèm que fòrces espèran pas qu'aquò per ne profitar.
E cresètz que lo sol titol de "Prouvenço nacioun" es pas en contradiccion amb lo de "Partit de la Nacion occitana " ?
.... part que, e aquò m'auriá poscut escapar ( soi pas abonat al Lugarn) qu'al darrièr Congrés solemne del PNO, se siague decidit que, Occitània, tot plan vist e regardat, e per seguir la dralha de l'adminitracion parisenca....èra pas que lo talhon de territòri definit per aquela administracion. Demorarà pas qu'a crear una comission oficiala de quatre peluts per soscar de que far del tròç de la Nacion Catalana cargat dins la verquièira...

  • 5
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article