Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Decès de Thích Nhất Hạnh, mèstre del bodisme zen e militant pacifista

Pendent mai de 30 ans foguèt exiliat en Occitània ont fondèt lo Vilatge dels Prunièrs

| Geoff Livingston

Tèxte legit

Lo mèstre del bodisme zen e creator de la plenitud de consciéncia Thích Nhất Hạnh moriguèt dissabte passat a 95 ans dins lo monastèri de Từ Hiếu, dins la vila de Huế, lo còr del bodisme en Vietnam, ont foguèt ordenat monge bodista fa 80 ans.
 
Pendent fòrça annadas visquèt en Occitània, dins lo Vilatge dels Prunièrs, un monastèri qu’el meteis fondèt entre Peiregòrd, Agenés e Bordalés en 1982. Èra vengut en exili per son oposicion a la Guèrra de Vietnam. Martin Luther King l’aviá prepausat coma candidat al prèmi Nobel de la patz per “sas idèas de patz, d’ecumenisme e frairesa mondiala”. En 2014, patiguèt un accident vascular cerebral e tornèt en Vietnam ont s’intallèt al monastèri ont venguèt monge e defuntèt dissabte.
 
Es considerat coma lo portaire a las culturas occidentalas de las tecnicas e terapias de meditacion plena, divulgadas jos lo nom anglés de “mindfulness”, çò es plenitud de consciéncia. A escrich mai d’una centena de libres, de divulgacion e tanben de poesia, que son estats traduches en mai d’una quarantena de lengas. Solament als Estats Units, se calcula qu’auriá vendut mai de cinc milions de libres.
 
Segon lo Dalai Lama, lo melhor omenatge que poscam rendre a Thích Nhất Hạnh es de “contunhar son òbra per promòure la patz dins lo Mond”.
 
 

abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article