Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Artida s’escalfa dos còps mai rapidament que la rèsta de la planeta

Dempuèi 1980 fins ara, l’estenduda del glaç marin se redutz gaireben a la mitat pendent l’estiu

| @MOSAiCArctic

Tèxte legit

Los scientifics qu’an participat a l’expedicion internacionala MOSAiC an confirmat que la velocitat de l’escalfament de l’aire sus la superfícia d’Artida es mai del doble de la de la rèsta de la planeta dempuèi los ans 1970, e an publicat lo primièr imatge complet de l’escalfament global dins aquela zòna.
 
De centenas de cercaires internacionals analisan las mesuras presas pendent l’expedicion de l’Observatòri Multidisciplinari per l’Estudi del Clima Artic (MOSAiC segon sa sigla en anglés). S’enregistrèt de centenas de paramètres environamentals sus l’ocean Artic central amb una precision e frequéncia sens precedent pendent un cicle annadier complet.
 
La reduccion del glaç marin es un simbòl de l’escalfament global. En Artida, son estenduda se redutz gaireben a la mitat dins l’estiu dempuèi que comencèron los enregistraments per satellit dins los ans 1980. Pendent l’expedicion, lo naviri trencaglaç alemand Polastern, amb d’expèrts de vint païses a bòrd, ensagèt de demorar deliberadament encalat dins lo glaç de la mar, mas se poguèt desplaçar pendent un an entièr entre 2019 e 2020.
 
L’expedicion MOSAiC l’a coordenada l’Institut Alfred Wegener amb la collaboracion d’autres ochanta instituts scientifics del Mond entièr, e un còst total d’environ 150 milions d’èuros, finançats majoritàriament pel Ministèri Federal d’Educacion e Recèrca d’Alemanha.
 
Los recercaires an publicat dins la revista Elementa qualques unes dels resultats de l’expedicion sus l’atmosfèra, la nèu e lo gèl marin.
 
 


 abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
1.

I..., bé, cal fer quelcom, no es terrible, no en shi va tot, no ens ho diuen!?
Ja fa temps que tothom ho sap`, i sabeu, ningú fot res, ni tant sola una mínima consciencia pel que està passant.
Quina mena de gent viu al Planeta Terra!? No es diuen éssers intel·ligents!? En aquest cas a on ha arrivat el seu nivell de hipocresia i falsedat, suposem que volen tenir-ho tot, vaja viure bé, i doncs perquè es carreguen el Planeta si es la única casa que tenen!? De que viuran d'aquí pocs anys!?
Bé, potser se'ls ha de despertar la cpacitat de pensar, però no se tot hi així...
Visca la Terra...lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article