Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Primièr pas del plan unilateral de “recuperacion de las competéncias” de la Republica Sèrba de Bòsnia

Aprovada una proposicion de lei per rebastir un sistèma judiciari pròpri

Milorad Dodik
Milorad Dodik | Medija centar Beograd

Tèxte legit

L’Assemblada de la Republica Sèrba de Bòsnia a aprovada una proposicion de lei per rebastir son pròpri sistèma judiciari e lo far venir independent del de Bòsnia e Ercegovina. La proposicion la tornaràn votar en abril per que venga una lei.
 
Es lo primièr pas de çò que lo president serbobosnian, Milorad Dodik, a qualificat de plan de “recuperacion de las competéncias” de la Republica Sèrba de Bòsnia, una de las doas entitats federadas constituentas de Bòsnia e Ercegovina.
 
Dins aquel plan, Dodik vòl tanben rebastir l’armada serbobosniana, après sa dissolucion dins las Fòrças Armadas de Bòsnia e Ercegovina entre 2003 e 2006, e tanben vòl retirar la Republica Sèrba de Bòsnia de l’autoritat centrala que percep la TVA dins tot lo país.
 
L’oposicion serbobosniana, lo govèrn de Bòsnia e Ercegovina e l’Union Europèa s’opausan al plan, que qualifican d’anticonstitucional. Lo govèrn bosnian i vei un primièr pas devèrs la secession.
 
Dodik assegura que la sola tòca es que la Republica Sèrba de Bòsnia recupère cèrtas competéncias que foguèron pachadas a Dayton e qu’exerciguèt fins al començament del sègle XXI, quand las transferiguèt al govèrn central.
 
Se s’apròva, la lei del sistèma judiciari intrarà pas en vigor fins al cap d’un an. Aquel repòrt es interpretat per qualques analistas coma lo senhal que Dodik es pas completament decidit a se batre amb las autoritats bosnianas e europèas, almens a tèrme cort. D’autres creson que, tot comptat e rebatut, es una estrategia de Dodik fàcia a las eleccions bosnianas d’octòbre.
 
 
 
 
 
Aquesta nòva es adaptada de Nationalia, amb qui Jornalet ten un acòrdi de cooperacion.



abonar los amics de Jornalet
 

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
1.

Però és que encara no n'hi va haver prou, que ja ho han oblidat!? Deixar passar el temps es una vella tàctia que pot donar resultats, sembla que ara hi tornen, no n'hi va haver prou no van fer prou mal, perquè n'hi ha d'haver tants d'aquests!?
Quan acabin ja avisaran, però, casum! Ja hauriem d'haver passat full i potser reunificar-se, encara que es molt difícil, però es el que toca.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article