Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Puigdemont anóncia la creacion d’un “Ministèri dels Afars exteriors liure de Catalonha”

Cercarà d’arribar aquí ont las institucions de la Generalitat pòdon pas pervenir perque l’estat espanhòl o lor a enebit, amb la tòca d’internacionalizar l’afar catalan

Tèxte legit

Lo president catalan en exili, Carles Puigdemont, presentèt dimècres passat l’estrategia internacionala del Conselh per la Republica Catalana après aver completat sa constitucion. Aquela organizacion del govèrn catalan en exili crearà un “Ministèri dels Afars exteriors liure de Catalonha” per internacionalizar l’afar catalan e obténer una solucion del conflicte politic mejançant lo drech a l’autodeterminacion.
 
Puigdemont presentèt l’inciativa dins una conferéncia de premsa facha al Press Club de Brussèlas, acompanhat de Neus Torbisco-Casals e d’Adrià Alsina qu’expliquèron los detalhs d’aquel “ministèri”. Son ròtle serà complementari del Departament dels Afars exteriors de la Generalitat de Catalonha, en arribant aquí ont las institucions de la Generalitat pòdon pas pervenir perque l’estat espanhòl o lor a enebit. A mai, tendrà un ret de representants dins qualques vilas del Mond per bastir d’alianças e picar a las pòrtas que caldrà per far ausir la votz de Catalonha. Dins aquel sens, Alsina a encoratjat los catalans residents a l’exterior a i collaborar.
 
 
Un ret diplomatic
 
En mai d’aquò, lo Conselh per la Republica a tanben començat d’engatjar de personas de naut perfil. “Çò que fasèm es un ret diplomatic, mas lo foncionament serà coma lo de quin autre ministèri que siá. I aurà una coordenacion, de formacions e d’autres aspèctes que detalharam mai tard”, çò a precisat Alsina.
 
Las prioritats de l’obratge d’internacionalizacion de la causa catalana seràn de denonciar la repression e la violacion de l’estat de drech per l’estat espanhòl, la reconeissença del dret d’autodeterminacion de Catalonha, la validitat del referendum del 1r d’octòbre de 2017 e la declaracion d’independéncia proclamada al Parlament de Catalonha qualques jorns après lo referendum. Sos encastres d’accion seràn mai que mai los domenis politic, judiciari e de la societat civila.





 

           


abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
4.

#3
Efectivament, es sus la basa de lors pròpris interèsses, mai que mai economics, que las poténcias europèas causiguèron de sosténer lo Borbon absolutista, qu'apliquèt la lei de Castelha a tota la peninsula (levat Portugal qu'aviá aguda la bona idèa de s'escapar abans) contra l"Absborg, favorable al manten de las leis des estats d'Aragon, pendent la guèrra de succession d'Espanha que s'acabèt amb la conquista militara de Catalonha en 1715 e de Balearas un an après. Tres sègles après, las causas an pas cambiat.

  • 8
  • 1
Franc Bardòu
3.

#1 L'opinion europèa es l'opinion dels financiaristas ultraliberals que mestresan Euròpa (sabètz, los organismes de credits privats que finançan l'endeutament sempre mai bèl dels estats europèus) : s'aquò rapòrta mai de sosténer Catalonha independenta, la sostendràn. S'aquò rapòrta mai de sosténer lo criptofranquisme de l'estat espanholista actual, non sotendràn pas Catalonha independenta, ni mai, ni mens.

Per se voler realista, lo projècte independentista, de cap a "Euròpa" institucionala, aurà d'argumentar e de mostrar qu'es mai profieitós als mai rics de donar los mejans oficials als pòbles de dispausar d'eles meteisses. Los decidèires reals son los que mestresan la finança, e non entendon que lors profièits. Son fòrça f`roça luènh (als antipòdis) dels dreits umans, de la rason e de las consideracions culturalas. Quicòm rapòrta mai, o partís a las escobilhas.

Catalonha independanta raportèsse mai qu'Espanha unificada dns las perspectivas finanicaristas mondialistas, aurián lèu de cambiar de camp, sense discutida.

Paradoxalemant, l'obstacle principal dels independentistas catalans del sud es l'estat francés, qu'es un dels dos estats mai influents d'Euròpa, amb Alamanha. França non vòl ausir parlar d'una Catalonha independenta al sud dels Pirenèus, per amor qu'en tère de dreits internacionals, sosténer un tal projècte legitimariá tota demanda de mai d'independéncia al dintre de l'estat frances, de la part dels basques e dels còrses, plan segur, mas tanben dels catalans e dels bretons. Nosaustres, rai, sèm de mariòls, de vermis someses a los que despuèi uèit sègles, los trepejan. Mas representam un tèrç de l'espandida de l'estat francés. E donc, a i soscar plan, e mai sense demandar res, tot vergonhoses e oblidoses que sèm de la nòstra dignitat de pòble, sèm benlèu, plan involontàriament l'obstacle principal a la legitimizacion europèa del procèssus independentista catalan del sud en Euròpa : sèm la páur panica de França, alara que nos fotèm coma d'una pelha de lors fa páur o non…

Davant aquela páur plan francesa, irracionala dins l'ambient actual, mas plan tangibla (Cf. reaccion recenta del Conselh Constitucional a la lei Molac, tant indolenta totun), l'argumentacion independentista catalan deurà donc far parlar, la moneda, los sòuses, le fric e lo ponhon : tot çò mai, per tant dreiturièr e idealista que siá, o pòdon daissar de caire. Ailàs…

  • 15
  • 1
Europa ! Europa !
2.

Es tot lo drama de Catalonha qu'a pensat que las valors proclamadas per Europa èran sincèras, alara que son a geografia variabla. S'aplican çò primièr en fonccion dels interèsses dels Estats mai que dels pòbles. Europa maastrichiana , emai nosautres l'aviam doblidat, es un recampament d'Estats, pas de pòbles e encara mens d'individus. Se tracha eventualament d'aquestes quand se tròban en defòra de l'UE. Doncas, de Catalonha e de son president, Europa se'n fot reialament.

  • 14
  • 1
Delbòsc
1.

De segur, cal respectar aquel conselh e aquel ministèri. De segur, la declaracion d'independéncia foguèt dins la practica una catastròfa. Me soveni qu'aviái avertit un patriòta catalan que qui ten l'armada ten la clau que dins las cadenas vos embarra. Ara, o sap. Los catalans s'èran imaginat que l'opinion europèa los sostendriá. Avián pas comprés que l'opinion europèa es massissament ciutadanista.

  • 8
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article