Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Ucraïna refusa los corredors umanitaris devèrs Russia e Bielorussia

La viceprimièra ministra los considèra coma una proposicion “absurda, cinica e inacceptabla” en recordant que Russia a ja mancat dos còps als acòrdis per evacuar de civils

De ciutadans ucraïneses maquilhan los panèls de las estradas en indicant una sola destinacion: "Гаага",qu'es, en rus e ucraïnés, L'Aia, sèti de la Cort Penala Internacionala
De ciutadans ucraïneses maquilhan los panèls de las estradas en indicant una sola destinacion: "Гаага",qu'es, en rus e ucraïnés, L'Aia, sèti de la Cort Penala Internacionala

Tèxte legit

Ucraïna refusèt ièr diluns los corredors umanitaris devèrs a Russia e Bielorussia prepausats per Moscòu. “Es pas una opcion acceptabla”, çò diguèt la viceprimièra ministra ucraïnesa, Iryna Vereshchuk, en indicant que son país los refusava. Al dotzen jorn de l’invasion russa, Moscòu aviá anonciat a l’alba l’instauracion de l’alta al fuòc dins qualques endreches per poder permetre l’evacuacion de civils de cèrtas vilas d’Ucraïna, dont la capitala, Kyiiv. Totun, prepausava de corredors devèrs Russia e Bielorussia, sus la draia d’intrada de l’armada russa en Ucraïna.
 
Vereshchuk remembrèt que Russia aviá ja mancat dos còps als acòrdis per evacuar de civils de zònas en perilh. “Vòlon ara que nòstres ciutadans anen en Russia”, çò denoncièt en precisant que se tractava d’una proposicion “absurda, cinica e inacceptabla”. Per tant, ela demandèt als ciutadans que prenguèsson en compte solament las informacions que las publicarián las autoritats ucraïnesas per mejan dels canals oficials.
 
De son caire, Moscòu a reconegut que qualques unes d’aqueles corredors umanitaris comprenon l’evacuacion de civils en Russia, mas a soslinhat que n’a informat las Nacions Unidas, l’Organizacion per la Seguretat e la Cooperacion en Euròpa (OSCE) e lo Comitat Internacional de la Crotz Roja (CICR), demest d’autras organizacions. Atal, demandan a “Ucraïna que complisca de manièra estricta totas las condicions per crear de corredors umanitaris dins las zònas precisadas e que garentisca lo retirament organizat de civils e d’estrangièrs”.
 
 
Zelenski planh totjorn lo “silenci” dels païses occidentals
 
Lo president ucrainés, Volodimir Zelenski, a plangut tornarmai lo “silenci” dels païses occidentals davant las “atrocitats” de l’armada russa, que pendent la dimenjada contunhèt de bombardar d’objectius civils dins divèrsas vilas del país. Dins un discors televisat retransmés dimenge de ser, Zelenski assegurèt que Russia agissiá “amb impunitat” perque i aviá “pas de reaccion” de la rèsta del Mond e que las sancions impausadas èran “per ara insufisentas”.
 
 
 




abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Mai Republica es abordida mai legiférís !
6.

#2

Achatz m’aquò ! qu’un finfa aqueste matin, agara amic t’ai pogut mai de pauc çaquelà soi a 19 poças ensangnosit mentre que tu siás a 17.

Ma respechósa capelada entà tu

  • 0
  • 0
Mai Republica es abordida mai legiférís !
5.

Robinette Biden president dels Estats-Unids anonça l’embarga sus las importacion de Gas e Petrol Rus.
D’apèi l’agença internacionala de l’energia (https://www.iea.org/reports/russian-supplies-to-global-energy-markets/oil-market-and-russian-supply-2)
representan 7% - 9% de las importacion americana de produches petrolièrs, aquò rai petarà pas la cabrella.

  • 0
  • 4
Mai Republica es abordida mai legiférís !
4.

Despacha Reuters :

1- La quotacion del Niquèl sul mercat de londres es estada tampada aiceste mièjorn d’aqui estant que lo cors de borsa a doblat dins la matina per rescompassar los 100 000$ la tona, 101.365$ exactament.

Se crenta de novèlas mesuras europenca contre Russia qu’es país màger pel niquèl.

Lo LME ( London Metal Exchange) prenguèc aquela decision per fin d’aparar lo mercat.
Lo niquèl servís per las bateriás de vuèituras electrics tanplan que l’acièr inoxidable.

2-Lo ministre francés de l'economia, ça diguèc que caldriá començar de far d'estalvias sul calfatge...

3-lo conselh d'Europa vòl començar d'engatjar un examen de las candidaturas d'Ucraina, Georgia e Moldavia. (sembla un gaireben declaracion de guèrra a l'encontra de Russia)

4- dins las farmacias aumentacion de demandas de pilulas d' iòde (contra la radioactivitat (per la Tiroida)). La distruida de pilulas d'iòde es jos contraròtle de l'estat es pas en venda liure.

Per l'ora se pòt totjorn recercar los aliments rics en iòde.


  • 1
  • 1
Mai Republica es abordida mai legiférís !
3.

Remembres d’estregas

N’avèm, criminals que copan los poças e ne fan mòstra ensagnosida. Recampats a l’entorn d’una taula, la rapatalha festeja l’orre crim amb’una sanqueta de poças, mesclada ambe micas de pan e d’alh trissat. Sadols del sap de la sanc mesclada al vin, d’un revèrs de marga s’eissugan los pòts e de se tustar lo cap per la taula entrò lo rodament de cap de la fin que los daissa alastrats pel pasiment de lor orre cambron d’afachòment.
Fusquèc granda délétada çà dison.

A punta de jorn lo pastor qu’èra anat vèire les pestoressa mentre que lo pestre trabalhava, fasquèc tres signes de crotz passent dabans las sobras de la gaudinada.

#2 Amic, te vau far rampèu per los poças ensagnosits, vèirem anuèch per saber de qual aurà pogut mai a l’autre. (lol)

  • 4
  • 25
pierre lachaud
2.

Es pas de creire, mas si es de creire. Los dirigeants europens obeissan tots au cartel farmaco-financier que domina las bancas, las ressorças energeticas, los medias, tot çò qu'a dau poder. Nòstres dirigeants europeens, en passant per Merkel, Macron, mas tanben los d'esqueras, nos an traîs e nos fan portar un masc. Son pas estat capables de far una Euròpe independenta d'aquel cartel farmacò-financier. Ora, dependent dau gaz russe e a far de sanccions contre Russia ganharem l'inflacion, lo chaumatge, la paubretat en mesme temps qu'una dictatura. Tot aquò vai de lonh, de tres lonh per instaurat un novel orde mondiau que nos asservit. La vaccinacion a estada pensada avant 1910 e a entrainat una medecina basada sur la chimia pus leu que sur las plantas e la medecina tradicionala. Per en saubre mai, visitatz lo site "https://www.kia.tv/fr", qu'es una chadena allemanda traduita en frances.

  • 4
  • 23

Escriu un comentari sus aqueste article