Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Itàlia ven ingovernabla

Beppe Grillo es lo grand estonament de las eleccions italianas

Pier Luigi Bersani, candidat del Partit Democratic
Pier Luigi Bersani, candidat del Partit Democratic

Estonament amb lo populisme del Movement Cinc Estelas del comic Beppe Grillo, remonta de l’èx-primièr ministre conservator Silvio Berlusconi, revirada del tecnocrata Mario Monti e pauc de vam per l’esquèrra de Bersani. Vaquí lo resumit dels resultats electorals en Itàlia, ont cap de partit a pas aconseguit una majoritat clara per governar; e ja se parla d’una repeticion de las eleccions.


Los darrièrs resultats publicats per la RAI, aperaquí a onze oras del ser, indican que la coalicion de centresquèrra de Pier Luigi Bersani auriá ganhat la Cambra dels Deputats en vòtes e sètis, mas lo centredrecha de Silvio Berlusconi auriá aconseguit mai de sètis dins lo Senat, e mai siá leugièrament en dejós de Bersani en percentatge de vòtes. A 80% de l’escrutini, la RAI donava a Bersani 31,7% dels vòtes al Senat e 29,6% a la Cambra dels Deputats, e a Berlusconi 30,7% e 28,7%, respectivament. L’estonament de las eleccions es lo saut del populista Beppe Grillo, que pòt aver 23,8% dels vòtes per la Cambra e 25,9% dels vòtes pel Senat.
 
 
Contents en cò de Berlusconi
 
Dins la sedença de la coalicion de centredrecha de Berlusconi, l’ambient èra de satisfaccion, segon lo Corriere della Sera dins son edicion numerica. Lo candidat per primièr ministre del Pòble de la Libertat, Angelino Alfano, a avalorat los resultats coma extraordinaris e a mercejat l’èx-primièr ministre Silvio Berlusconi —qu’acceptèt de donar la direccion a Alfano en escambi d’optar per èsser ministre de l’Economia—. Lo centredrecha a avalorat la resurreccion de Berlusconi —apartat per Brussèlas coma primièr ministre a causa dels afars de corrupcion e remplaçat per Mario Monti— coma un novèl “eveniment memorable” del Cavaliere.
 
 
D’eventualas nòvas eleccions, çò a dich l’esquèrra
 
Entre las esquèrras, Bersani a evitat de far de comentaris pendent la nuèch electorala, mas lo sieu segond, Enrico Letta, a assegurat que i poiriá tornar aver d’eleccions “plan lèu” en Itàlia. La coalicion de las esquèrras —que, se los darrièrs resultats se confirman, ten la victòria per un marge sarrat a la Cambra dels Deputats mas pèrd en nombre de sètis al Senat— a rebaissat l’optimisme que i aviá al començament de la serada, quand los sondatges a pè d’urna pronosticavan un resultat fòrça mens sarrat.
 
 
Lo populisme de Grillo
 
Un dels resultats mai estonants en Itàlia es estat lo de Beppe Grillo, qu’a despassat de longa lo plafon de 20% dels vòtes tant al Senat coma a la Cambra dels Deputats. “Es meravilhós, en tres ans sèm venguts lo partit mai grand d’Itàlia”, çò a dich Grillo, qu’a la diferéncia de Bersani e Berlusconi, dirigís pas una coalicion de formacions. “Es estat una aventura meravilhosa e farem tot çò qu’avèm promés pendent la campanha electorala”, çò a apondut lo cap del Movement Cinc Estelas. Segon Grillo, los resultats demòstran que los partits tradicionals an mal capitat.
 
 
Revirada de Monti
 
Las eleccions en Itàlia son tanben una revirada fòrça importanta pel fins ara primièr ministre, lo tecnocrata Mario Monti, qu’a aconseguit 9,3% dels vòtes al Senat e 10,8% dels vòtes a la Cambra dels Deputats. Monti, qu’es comparegut davant los mèdias lo quite ser de l’escrutini, a assegurat que lo populisme a ganhat. Pasmens Monti a afortit tanben que los resultats son satisfasents en prenent en compte que la coalicion que dirigissiá se creèt solament fa cinquanta jorns e qu’èra completament nòva.


     
 
LOS RESULTATS

Cambra dels deputats


Bersani: 340 deputats
Berlusconi: 124 deputats
Movement 5 estelas de Grillo: 108 deputats
Mario Monti: 45 escons
 
Senat

Bersani: 113 senators
Berlusconi: 116 senators
Movement 5 estelas de Grillo: 54 senators
Mario Monti: 18 senators
 
     


_____
Los resultats oficials

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Ernèst Guevara Jr. L'Avana
8.

#7 Es tant aisit de se desresponsabilizar : las gents mai ricas vòlon de mens en mens pagar talhas e multiplicar a l'infinit sos revenguts traguts de tractacions borsièras de mai en mai bufècas. Del mens prelevam talhas (per lor permetre de s'enriquir de mai en mai) e del mai son voidas las caissas : e après, coma lo garric de la Garriga, te venon culpabilizar en t'explicant qu'as tròp despensat de cap a çò que raportavas. Jamai s'es pas manipulat tantas monedas per Euròpa e jamai sèm pas estats tant endeutats. Se quand me pagan 100 € pagui 10 € de talhas, es pas coma quand passi a 500 € de revenguts e que contunhi de me plànher per amor que soi acatat de talhas a la nautor de 5 €. M'estonas qu'après aquelas manòbras financiaristas, sián voidadas las caissas !…

  • 0
  • 0
garric
7.

#5 Es tant aisit de se deresponsabilizar. Lo mond se gavan en voidar lo pòrta-moneda e aprèssa van acusar los altres perqué lo pòrta-moneda es voide...

  • 2
  • 0
Ernèst Guevara jr. L'avana
6.

#2 Lo "populisme" consistís aicí a pensar autrament que segon los interèsses de l'oligarquia finaciara internacionala… "Populisme", aicí, signfica sonque "defendre los interèsses del pòble", ça qu'a pas res de comun amb los sens costumièr e normal : "alisar lo faune (pòble manipulat) dins lo sens dels pels"… Lo lispament semantic d'un sens cap a l'autre tomba aicí per trebolar l'esperit critic, que nos cal pas perdre per tant pauc.

  • 1
  • 0
Ernèst Guevara jr. L'avana
5.

Lo títol ditz "Itàlia ven ingovernabla". Mas es Euròpa que nos es venguda ingovernabla, defendent los interèsses exclusius d'una oligarquia financiarista e esclavagista internacionala. Fa que quand votam a dreita, avèm una politica de dreita. E quand votam a esquèrra, avèm tanben una politica de dreita. Qu'esperarem mai d'aqueles governaments, adara ?

  • 1
  • 0
garric
4.

#3 Veirem ben se lo Beppe Grillo pren sas responsabilitats. Quand òm se presenta a una eleccion, cal èstre prèste a practicar lo poder.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article