Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

De novèlas de l’IEO nacional

En 2022: una organizacion novèla per l’Institut d’Estudis Occitans

| IEO
Al mes de setembre passat, lo conselh d’administracion de l’Institut d’Estudis Occitans aviá alertat sus sas grandas dificultats d’organizacion e de finançament. Aviá apelat l’ensemble dels aderents a se mobilizar e participar a l’amassada generala del 17 d’octòbre de 2021 a Tolosa. La mobilizacion foguèt fòrça importanta amb 175 personas, presentas e representadas. La discussion se concentrèt sus la continuitat d’activitat de l’IEO en abséncia de salariat per lo mantenement de sas activitats. L’amassada generala adoptèt los principis seguents:
 
— favorizar la mutualizacion entre l’IEO nacional e las seccions regionalas o departamentalas
 
— contunhar l’activitat d’edicion (IDÈCO)
 
— tornar assegurar la publicacion de la revista Anem Occitans - organizar lo foncionament del conselh d’administracion presencial o distancial
 
— metre en plaça una conferéncia consultativa dels presidents de las seccions departamentalas
 
L’amassada generala a elegit a l’unanimitat, manca 3 abstencions, un novèl conselh d’administracion que compren un burèu alargat. S’i apondon tanplan Michèu Nicolas (IEO Charantas) e los representants de cada seccion regionala (Michèu Arnaud, Joan Ros, David Lajudie, representant d’IEO OPM). Un CA se tenguèt lo 16 de novembre de 2021 e decidiguèt la mesa en plaça d’una organizacion collectiva: lo burèu es constituit de 11 membres: 5 copresidents (amb de competéncias particularas) mai una clavaira, 2 vicepresidents encargats del secretariat e del secretariat adjonch, als quals cal ajustar 3 pòstes especifics.
 
La composicion del burèu de l’IEO
 
— Miquèu ARNAUD: copresident encargat de l’IEO Difusion
 
— Christian BONNET: copresident encargat de la revista Anem Occitans
 
— Tederic CAHUZAC: copresident encargat de la conferéncia dels presidents
 
— Esteve ROS: copresident encargat d’IDÈCO Edicion
 
— Eliane TOURTET: copresidenta encargada de las relacions exterioras
 
— Marc VIDAL: vicepresident encargat del secretariat e dels ligams amb lo nivel francés (PQVNL) e internacional (ELEN).
 
— Clamença POUJADE: vicepresidenta encargada del secretariat adjonch
 
— Isabela MEJEAN: clavaira
 
— Jaumelina ARNAUD: administratritz encargada de la pichona enfança
 
— Pèire BRECHET: administrator encargat de GeoOccitania e del protocòl de Donostia
 
— Alan CHAMBARAUD: administrator encargat d’Anem Occitans
 
Amb la mesa en plaça d’una gestion collectiva, l’IEO fa veire sa volontat de contunhar son òbra per la lenga e la cultura occitanas.
 
 
Presentacion dels membres del novèl burèu
 
Miquèu Arnaud es copresident, encargat de l’IEO Difusion. Passionat per las lengas es diplomat en lengas romanicas. Sa coneissença de l’anglés, del castelhan e del portugués, lo menèt a trabalhar dins lo comèrci internacional. Sos viatges principalament en Euròpa al començament, s’orientèron vèrs Africa puèi, ont poguèt rescontrar de mond e de culturas diferentas. Totjorn afogat per la lenga occitana, aprenguèt lo provençal al licèu. Metèt en pratica l’aprendissatge de la lenga quand s’installèt dins un vilatge ont la familha e lo mond parlavan normalament l’occitan. Es en fin de carrièra que la situacion professionala venguèt pus suava, que comencèt d’escriure de novèlas e romans publicats, e  venguèt president d’un cercle local, puèi vicepresident de la seccion departamentala e a l’ora d’ara president de l’IEO Provença País Alpenc, País Niçard. Es l’autor de dos romans publicats dins la retirada: Quora la matèria... (2017), Amontanhatge (2021)
 
Cristian Bonnet es copresident encargat de la revista Anem Òc. Cofondador de l’IEO Gironda en 1968, foguèt de la còla que creèt lo CIRDÒC. Trabalhèt coma MCF (mèstre de conferéncias) a l’Universitat de Clarmont-Ferrand e venguèt president de l’IEO, region Auvèrnhe. Istorian de la literatura d’òc, recèrca e publica de tèxtes desconeguts.
 
Esteve Ros es copresident, encargat de l’IEO Edicion, e fa partida de la comission de la revista Anem Occitans. Aderent de l’IEO Peiregòrd (Novelum), participèt a la fondacion de l’IEO Aquitània e ne foguèt lo president. Foguèt secretari general de l’IEO. Representant de l’occitan au comitat francés del Burèu Europèu de las Lengas mens espandidas (EBLUL-França), ne foguèt lo vicepresident e secretari. Inicialament veterinari de campanha, completèt sa formation amb un doctorat en fisiologia animala e un en filosofia. Es mèstre de conferéncias a l’Universitat de Bordèu, ont trabalha sus la biologia de las malautiás cardiovascularas, e los concèptes de foncion, normalitat e autoorganizacion dels sistèmas biologics. “L’occitan e l’occitanisme, sei tombat dedins quante era pitit, en segre mon pair. Alaidonc, l’efiech es permanent”, çò comenta.
 
Eliane Tortet es copresidenta encargada de las relacions exterioras e de las relacions amb las Valadas occitanas d’Itàlia, membre de la comission de la revista Anem Occitans. Professionalament, es jornalista per França 3, per l’emission Vaquí e d’autras emissions de magazine. Originària de Droma provençala, longtemps sòcia de l’IEO 26,  o es dempuèi 25 ans de la seccion IEO 04-05. N’es la secretària e es engatjada dins la difusion del libre occitan tras l’Espaci Occitan dels Alps. Elegida comunala, delegada per un pargue natural regional, sòcia del Forum d’Òc, del CEP d’Òc, benevòl pels estagis d’estiu dels Rescontres Occitans en Provença. “Ai personalament totjorn entretengut de relacions amb lo PEN Club occitan, lo CAÒC, l’AIEO, RPS e PQVNL”, çò precisa.
 
Tederic Cahuzac es copresident, encargat de la conferéncia dels presidents de seccions departamentalas. 60 ans, sortit d’Acs (anciana capitala de Novempopulània, venguda ducat de Gasconha a la fin de l’empèri roman). Psicològ de formacion (al Miralh a Tolosa), alara encargat de mission de lengas regionalas en Gironda. Estacat a las practicas socialas que permeton un usatge de la lenga (“cantèras”, çò es las coralas espontanèas en gascon, tauromaquia gascona, quilhas, danças gasconas amb especialament l’emplec d’ua boha especifica de las Landas de Gasconha), es un ancian regent bilingüe en lengadocian d’Agenés.
 
Isabela Mejean es clavaira: “Siáu tanben clavaira de l’IEO Droma (26) e vicepresidenta de la seccion regionala ARA de l’IEO. Amb una formacion d’engenhaira agronòma , siáu conselhiera agricòla a la cambra d’agricultura de Droma e trabalhe fòrça amb lei vinhairons. Implicada dins la defensa de la lenga e la cultura occitanas, siáu tanben conselhiera municipala dins ma pichòta comuna de St Restit. Faguère tanben de teatre en occitan amb lo paure Rogier Pasturèl.”
 
Marc Vidal es vicepresident encargat del secretariat e dels ligams amb lo nivèl francés (PQVNL) e internacional (ELEN). Marc Vidal faguèt l’estatistician (donadas multidimensionalas), l’engenhaire CNAM, un moment lo cercaire en informatica, puèi l’ensenhaire de cultura numerica (en IUT a Tolosa). Ara s’interèssa al contraròtle dels servicis d’entresenha en França. Es membre del CA de l’IEO OPM e de l’IEO 31 (dempuèi un bèl brieu).
 
Clamença Poujade es vicepresidenta encargada del secretariat adjonch: “Soi doctoranda en tractament automatic de la lenga occitana. Trabalhi suls parlars occitans d’Arièja. Soi anciana secretària de l’IEO 09 e totjorn dins lo CA. Es totjorn estat una evidéncia per ieu de militar dins lo mitan occitan, de m’investir dins aquesta causa que nos despassa”.
 
Jaumelina Arnaud es membre del burèu: “Siáu administratritz encargada de la pichona enfança. Nascuda dins un pichon vilatge ont la familha e lo mond parlava encara lo provençau maritim mi senti pròcha d’aquestei lenga e cultura que son mei racinas, que son mon biais de viure. Clavairitz de la seccion regionala de l’IEO Provença País Aupenc País Niçard e dau Forum d’Òc, m’ocupi tanben de la gestion de la librariá, de l’edicion e de la difusion de la seccion regionala e dau departament dei Bocas de Ròse”.
 
Pèire Brechet, èx-president de l’IEO, es membre del burèu, administrator encargat de GeoOccitania e del protocòl de Donostia.
 
Alan Chambaraud es membre del burèu, administrator en carga d’Anem Occitans.
 
Una amassada generala a venir
 
L’amassada generala venenta de l’IEO se tendrà los 7 e 8 de mai 2022 a Clarmont-Ferrand. Lo programa de l’amassada generala e las informacions practicas per i participar seràn mandadas als aderents e seràn sul sit de l’IEO al començament d’abril. Lo CA apèla doncas totes los aderents a manténer lor sosten a l’IEO e a tornar prene lors adesions al prèp de sas seccions departamentalas.
 

 
 
 
 
abonar los amics de Jornalet

 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Franc Bardòu
1.

L'ordoliberalisme paneuropèu, lo qu'enebiguèt al pòble grèc que la s'èra democraticament causida, de menar una politica d'esquèrra, es una practica dita "liberala" qu'enauça l'economia en subre de tota decision presa per votacion populara.

Aquesta mena de dictat que fòrabandís pauc a pauc totas las despensas publicas, explica lo mai clar de totas las dificultats qu'encontran las nombrosas associacions que i ai participat un pauquet, o fòrça mai, despuèi lo començament del sègle XXI. Lo demesiment forçat de las despensas publicas constrenh las collectivitats territorialas a abandonar la vida associativa.

Òr, la vida associativa èra la que permetiá als ciutadans de s'implicar dirèctament dins la vida culturala de lor país. Es particularament evident per nosautres occitanistas.

Del mai venon rics los rics, del mai venon paures los paures e del mai venon flacas las collectivitats territorialas (e, mab eles los servicis del public, servicis qu'aquel public ne se tròba donc espoliat). E del mai, donc, se demesís la vida associativa. Aquela vida, l'ai coneguda militanta. Es venguda adara gaireben eroïca. Fins a quin punt de rompedura dramatic acceptarem aital tot çò inacceptable ? Aquò non me fa gaire optimista, emai siái plan reconeissent per los qu'encara assajan de far qué que siá mailèu que non pas res mai…

  • 13
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article