Bandièra01 capçalera  1180x150: Botiga

Actualitats

L’omenatge als enfants indigènas mòrts en Canadà es la melhora fòto de l’annada

Los màgers guierdons del World Press Photo 2022 son per las comunautats indigènas e las agressions contra l’environament

| Amber Bracken per The New York Times / World Press Photo

Tèxte legit

La melhora fòto de l’annada, segon lo World Press Photo Contest 2022, es de la fotografa canadenca Amber Bracken, que mòstra de vestits penjats sus una fila de croses long d’una estrada. Es l’omenatge que se faguèt als centenats d’enfants que moriguèron dins lo pensionat indigèna de Kamloops. A la fin de mai de 2021 trobèron las rèstas de 215 còrses jos aquel pensionat, un dels qu’internavan d’enfants dels pòbles originaris per lor escafar la cultura e las tradicions. Entre los ans 1863 e 1998, lo govèrn canadenc aviá raubat 150 000 enfants a lors famihas amb aquela tòca, e maites moriguèron dels maltractaments e de la fam.
 
Segon la presidenta de la jurada, “gaireben se pòt escotar la tranquillitat de la fotografia, un moment tranquil de revenge amb l’istòria de la colonizacion, non pas solament en Canadà, mas dins lo Mond entièr”.
 
 
Ne son laureats 24 fotografes de 23 païses
 
Al total, los ganhaires dels World Press Photo Contest 2022 son 24 fotografes de 23 païses que presentan una varietat de perspectivas de totes los recantons del Mond. Las òbras premiadas porgisson d'istòrias coratjosas, de coneissenças inestimablas e una diversitat d'interpretacions suls efièches indiscutibles de la crisi climatica, suls movements pels dreches civils, sus l’accès a l’educacion per totes, sus la preservacion de l’identitat dels pòbles indigènas, etc. Podètz veire los imatges sul sit del prèmi.
 
 
 
 
 abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article